Rose Battle

Hej,

Hoppas att ni alla mår bra och att ni har fått njuta av den härliga värmen som äntligen kom till Sverige och Stockholm. I tisdags så gick Rose Battle av stapeln på Mister French och självklart prickade jag in en dag med ösregn efter en helg full av sol 😉

Det blev en en hel del avhopp i sista stund pga vädret men tillslut så blev vi 48st tappra deltagare som fick avnjuta 12 olika härliga rosechampagner.

Provningen gick till så att vi provade 3 champagner i taget och gick igenom lite kort information om de olika sorterna. När de sista 3 champagnerna kom in så togs även maten in och vi fick äta en grillad tonfisk till champagnen. Samtliga deltagare fick en a4 med information om de olika sorterna där de även kunde göra anteckningar och sätta betyg. De fick även en talong där de fyllde i betyg som jag samlade in och sammanställde ett resultat.

Innan provningen så öppnade jag samtliga flaskor och smakade av dem för att vara säker på att inte servera någon defekt champagne. Jag öppnade 3 st som inte kändes bra och de serverades inte heller till deltagarna.

Redan när jag smakade av champagnerna innan provningen så fick jag en stark känsla av vilka champagner som skulle göra sig bra och vilka som skulle kännas lite anonyma och komma bort i mängden. Personligen så tycker jag om allt som kommer från Jacquesson och när jag doftade på det vinet fick jag rysningar i hela kroppen och när jag sedan smakade på det så förstod jag att det är helt magiskt.

Nedan kommer resultatet tillsammans med en lite analys av de olika vinerna. Jag kommer inte att sätta några betyg själv men kommer att kommentera vad jag tyckte om vinet.

1 Jacquesson Terres Rouges 08 7,93p

Vinet spelade i en egen liga och var brutalt bra 100% Pinot Noir gav en köttig och väldigt speciell rose som kan avnjutas som den är men även till en ordentlig köttbit. Hatten av för Bröderna Chiquet. Har man inte testat Jacquesson rose så har man missat något.

2. Pol Roger 08 7,3p

En enormt välgjord och komplex rose som bara blir bättre och bättre i glaset. Detta är ett vin som är bra nu men kommer bli magsikt med tiden. En solklar andraplats och väldigt prisvärd

3. Perrier Jouet 7,28p

Första gången för mig att dricka blason rose och jag blev positivt överraskad. Väldigt komplext välgjord och balanserad med en tydlig karaktär utan att sticka ut. Aningens högt prissatt för en årgångslös rose men fruktansvärt gott.

4. Legras & Haas 6,84

Imponerande av en chardonnayodlare att placera sig så pass högt i provningen. Vinet är välbalanserat med en fin karaktär och upplevs lyxigt. Mycket prisvärt!

5. Prestige Des Sachres 6,21

Jag har provat denna innan och blivit imponerad hur bra och trevlig den är. Här har vi en elegant stilren och lätt rose som du kan dricka en flaska av varje dag hela sommaren utan att tröttna. Mycket prisvärt.

6. Veuve Clicquot 6,15

Jag tycker att VC gör en riktigt bra och prisvärd rose som levereras i en elegant flaska. Vinet är välbalanserat med karaktär utan att bli klumpigt.

7. GH Mumm 6,09

Många blev förvånade över den höga standarden som Mumm levererade. Jag tycker att Mumm är duktiga med sin Pinot och det visar sig i detta vinet. Ett sällskapsvin som passar utmärkt under den svenska sommaren,

8 Le Mesnil 5,87

Det var väldigt varierande poäng för det här vinet. Många hade den i toppen men andra tyckte inte alls om den. Vinet är lätt med en kraftig syra och en liten beska i avslutet. Personligen skulle jag vilja ha något tilltugg till vinet. Priset är bra så det är absolut värt att testa.

9. Palmer 5,8

Palmer gör en bärig och lätt rose som jag tror föll bort i mängden. Välbalanserat och kanske aningens tråkig men samtidigt mycket prisvärt. Ett riktigt bra sällskapsvin.

10. Moet & Chandon 5,75

Jag tycker att moet gör en bra rose som kanske är lite tråkig och aggressiv i bubblorna. Vinet passar bra som sällskapsvin i solen och flaskan är ju riktigt snygg.

11. Hatt & Söner 2011 5,6

Det Svenskägda champagnehuset levererar en Rose som doftar magiskt och riktigt lovande men blir lite spretig och tunn i smaken. Syran och frukten finns där och med tiden kommer detta vin att bli bättre. Just nu är det lite för spretigt. Köp och spara i källaren och titta på flaskan för den är ju riktigt snygg.

12. Taittinger 5,42

Personligen tycker jag att Taittinger fick en för låg placering. Färgen på vinet är härlig och jag tycker att det levererar massor med frukt med en fin balans. Hade jag fått önska skulle dosagen varit lägre då jag upplever vinet som lite klumpigt. Lite väl högt prissatt på bolaget tycker jag.

 

Jag skulle vilja rikta ett stort tack till alla som kom på provningen men också till samtliga importörer som har hjälpt till för att göra detta möjligt. Stort tack också till personalen på Mister French som alltid är trevliga och gör ett grymt jobb.

 

Artikel om köttword

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.