Mina tips på Rosechampagne

Hej,

Nu är sommaren äntligen i full gång och jag tänkte att det var dags för mina 10 bästa Rosetips.

Svenskarna är galna i roseviner och dricker det gärna, ofta och mycket under den korta med härliga svenska sommaren. Under de senaste åren har rosechampagneförsäljningen gått från 3% till 10% av den totala champagneförsäljningen på systembolaget. I champagne står roseproduktionen för ca 2% av den totala volymen.

Personligen så är jag inte förtjust i stilla roseviner men rosechampagne tycker jag är trevligt då jag tycker att bubblorna samt den höga syran bidrar till en friskhet och elegans som saknas i de flesta stilla roseviner.

Jag dricker helst rosechampagne till mat då jag tycker att det ofta passar bättre än vita champagner till maten. Som ni ser i min lista så uppskattar jag lite kraftigare rosechampagner som har fått lite längre lagring på jästen, första jäsningen på ekfat och gärna maceration.

Vad är en rosechampagne?

Champagne är det enda distriktet där man får göra en rose genom att blanda rött och vitt vin. Man jäser ut ett rött vin för sig och ett vitt vin för sig och blandar sedan i det röda vinet i det vita. Andelen tillsatt rött vin brukar ligga på 5-15% och man använder oftast Pinot Noir från finare byar som är kända för en kraftig och bra Pinot Noir som Bouzy, Ay och Ambonnay.

Man kan även göra en rose på klassiskt vis (maceration) där man låter de blå druvskalen ligga kvar i musten och ”blöda” över den röda färgen. Själva macereringen kan pågå från några timmar till flera dagar. Jag tycker att genom att använda maceration så får man en lite kraftigare rose med ett litet tanninbett som passar bättre till mat.

Nedan ser ni mina favoriter i inbördes ordning och som vanligt har jag baserat listan på prisvärdhet samt att jag har endast tagit med champagner som jag har provat. Är det någon champagne som ni tycker borde finnas med på listan så kan ni maila mig och fråga om den inte har platsat in eller om jag inte har provat den.

Jag önskar er en fin fortsättning på sommaren full av härliga sommarkvällar där ni får njuta av mina  tips.

1.Charles Heidsieck Brut Rose Pris: 549kr Nr: 77426

Här blir man helt kär av färgen magiskt röd orange helt i min smak. Fantastisk mousse och otroligt prisvärt. 33% av chardonnay, pinot meunier och pinot noir. Den som finns ute nu har basårgång 2008 och är degorgerad 2016,  20% reservvin. 5-6% tillsatt rött vin. Passar till lättare kötträtter eller som sällskapsdricka med guldkant.

2. Jacquesson Rose 2008 Pris: 819kr Nr: 77805

Här får vi en helt unik rose som man får rysningar av välbehag bara av doften. Gjord via maceration vilket ger en härlig kraft och ett litet tanninbett. Drick denna till kötträtter med rena tillbehör. Det här vinet kommer att bli magiskt med tiden och 2008 är den näst sista årgången som görs av detta vin. KÖP!!

3.Pol Roger Rose 2008 Pris: 570kr Nr: 77071

Ett otroligt elegant och välbalanserat vin som är bra nu men kommer att bli magiskt med tiden. Prova att dricka till fisk, fågel eller bara i solen med goda vänners sällskap. 2008 är en legendarisk årgång som kommer att öka i värde för varje år. Otroligt prisvärt.

4. Gosset Grand Rose Brut Pris: 497kr Nr: 7405

Gosset är kända för att göra kvalitets Rose, Granne med Bollinger i Ay och håller en hög standard. Man undviker malolaktisk jäsning vilket gör att vinet hålls friskt och lagringsdugligheten är lång. Passar till skaldjur och som sällskapsdricka.

5. Leclerc Briant Rubis de Noirs 2004 Pris: 299kr Nr: 88591

Stökigt är bara förnamnet på detta vin. Färgen är som ett rödvin och slår du ut bubblorna kan du tro att du dricker en stilla pinot. Vinet har fått macerera hela 6 dagar och sedan fått 9 år på jästen. För er som tycker om den här stilen rekommenderar jag er att köpa på er nu för priserna kommer gå upp. Drick till en grillad köttbit.

6. Bollinger Rose Pris: 599kr Nr: 7755

Bollinger håller alltid hög kvalitet och gör en köttig rose från Ay. Dock tycker jag att den senaste på bolaget är lite mesig jämfört med tidigare år. Passar bra till lättare kötträtter.

7. Charles Heidsieck Vintage 2006 Rose Pris: 793kr Nr: 99281

Otroligt kraftfullt och välbalanserat vin som kommer bli bättre med åren. Flaskan har fått ligga hela 9 år på jästen och man har använt sig av 7% tillsatt rött vin. Det här är något att dricka nu men kan sparas i många år.

8. Paul Bara Special Club 2005 Pris: 699kr Nr: 77221

Det här är ett superfynd och fruktansvärt gott. Vinet består av 75 % Pinot Noir och 25 % Chardonnay där druvorna jästs till vitt vin och sedan fått en tillsats av 8 % Bouzy Rouge, det berömda stilla Pinot Noirvinet från byn. Drick till en lättare köttbit.

9. Prestige De Sachres Rose Pris: 299kr Nr: 77870

Det här tycker jag är en riktigt bra sitta i solen rose till en vettig prislapp. Kanske den bästa rosen under 300kr på bolaget.

10. Krug Rose Pris: 2709kr Nr: 85391

Det kostar snuskigt mycket pengar men är också brutalt gott. Köp om du har råd och njut tillsammans med en köttbit. Det här vinet kommer också bara bli bättre med tiden.

2 (14)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.