Min analys av Non Vintage Challenge

Hej,

I onsdags anordnade jag första omgången av Non Vintage Challenge och vilken härlig kväll vi fick. Vi provade 14 olika champagner i 2 omgångar ( 7 champagner per omgång) Samtliga flaskor provades halvblint vilket betyder att deltagarna visste vilka flaskor som provades men inte i vilken ordning.

Jag skulle vilja rikta ett STORT tack till samtliga importörer som har varit med och hjälpt till för att göra detta möjligt utan er hade det aldrig varit genomförbart. Stort tack till Wardwine, Fondberg, Janake, Alshammar import, Conveija, Moethennessy, Old land, Franska Vinlistan, Moestue, Livelywines, Champagnehuset, Oenoforos och Swedishbrandwines.

Vi startade igång provningen 18.00 och jag var på plats vid 15.30 för att börja smaka av samtliga flaskor för att se så att det inte var någon defekt. Jag smakade av 70 flaskor och samtliga var korrekta vilket är lite ovanligt. Redan när jag smakade av flaskorna så kunde jag avgöra vilka champagner som skulle komma i topp och vilka som skulle hamna i botten. Min personliga favorit var Pertois Lebrun som levererade en väldigt mogen karaktär och kändes väldigt lyxig.

Min gissning innan provningen var att Pol Roger, Deutz och Billcart Salmon skulle hamna i toppen och jag trodde att Chapuy, Dumenil och Duval Leroy skulle hamna i botten inte för att de var dåliga utan för att de har mycket karaktär och skiljer sig mycket från mängden. Personligen så tycker jag kanske att de som hamnade i botten är de mest intressanta.

Det var 45 personer med på provningen och vi hade 2 personer som gissade 7 rätt och en person som gissade 6 rätt vilket är mycket bra i en sådan svår provning.

Nedan följer resultatet av provningen: ( Betyg 1-10)

provning creme sthlm2

1. Pol Roger 6,33

Pol Roger levererade ett fint djup och en härlig balans med en komplexitet som tilltalade. Vinet håller sig friskt även när de har fått luft och blivit varmt i glaset. Helt klart är att man köper Pol Roger både för smaken och för varumärket.

IMG_5102

2. Deutz 6,27

Vi dricker på tok för lite Deutz i Sverige. Champagnen levererar mogna brödiga toner med starka inslag av röda äpplen och en härlig mineralitet. En riktig kvalitetsprodukt.

3. De Saint Gall 6,25

En lite mer okänd producent som placerade sig som bästa blanc de blancs. De Saint Gall levererade en balanserad frisk smak med en fin balans mellan syra och frukt. Champagnen håller sig frisk länge i glaset. Ett riktigt fyndköp!

4. Pertois Lebrun 6,02

En av mina favoriter i provningen. Pertois Lebrun levererar en enorm kvalitet och en komplexitet som man vanligtvis inte hittar i ett instegsvin. Detta vin säljs alldeles för billigt!

5. Legras & Haas 5,94

En krämig, blommig och frisk blanc de blancs av mycket hög kvalitet till ett riktigt bra pris.

6. Le Mesnil 5,91

Jag är inte förvånad att detta vin placerade sig högt det hade kunna kommit ännu högre utan att jag hade höjt på ögonbrynen. Le Mesnil levererar en publik tropisk, frisk och fruktig smak som uppskattas av de flesta.

7. Billecart Salmon 5,83

Jag satte Billecart högre upp då jag tyckte att den levererade en härligt frisk smak med fina inslag av gröna äpplen citrus och tropisk frukt och kanske för mycket syra för medelsvensson?

8. Palmer 5,76

Svenskarnas favorit och en riktigt prisvärd champagne som levererar fina rostade toner och en bra syra.

9. Moet 5,75

Att Moet levererar en så pass bra kvalitet när man producerar 35 miljoner flaskor är riktigt imponerande. Moet levererar en fin rostad mogen champagne med karaktär och elegans som går hem hos konsumenterna även när de inte får se den vackra flaskan.

10. Taittinger 5,72

Jag hade förväntat mig en högre placering på Taittinger då jag tycker att de levererar kanske den mest drickvänliga champagnen som är extremt lätt att tycka om. Taittinger levererar en fruktig välbalanserad champagne med fina toner av gula äpplen persika och mineral.

11. Pertois Moriset 5,50

En bra prisvärd champagne som kanske var för diskret och föll bort i mängden. Pertois Moriset levererar en stilsäker ren blanc de blancs.

12. Chapuy 5,36

En av de champagner med mest karaktär i provningen som kanske blev för tuff för många. Tänk er en promenad i Sundbyberg när de rostar kaffe på Arvid Nordqvist.

13. Duval Leroy 5,33

Provningens enda ekologiska champagne och även den med mest pinot noir och lägst dosage. En champagne med mycket karaktär som gör sig bäst till mat.

14. Dumenil 4,38

När jag provade denna så förstod jag att den skulle få det svårt då den har mycket karaktär. Massor med rostade toner precis som att du sitter i bastun och kastar öl på aggregatet. Spännande champagne som skulle göra sig väl till mat.

Min slutsats av denna provningen är att de champagner som var avvikande med mycket karaktär fick lite sämre betyg. Man skall inte döma ut en champagne bara för att man har testat den en gång. Testa att drick er champagne till mat så kommer ni att få en annan upplevelse.

Köp på er några flaskor och testa vilken som är er favorit.

Önskar er alla en fin helg.

provning creme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.