Mer kunskap mer njutning

Hej,

Med detta inlägg så skulle jag vilja gå igenom lite grunder i varför vinet smakar som det gör och vilka faktorer som påverkar smaken. Självklart finns det massvis att lära sig om detta och jag kommer bara att gå igenom grunderna för att ni skall kunna ha roligare när ni provar vin.

Efter att ni har läst detta inägg så hoppas jag att ni anmäler er till en provning eller samlar ihop era vänner för en trevlig spännande kväll.

Druvor

Det är 3 st druvor som ni skall fokusera er på Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Det finns 5st till druvor som är tillåtna men man pratar inte så mycket om dem Pinot Blanc, Petit Meslier, Gamay, Arbanne och Pinot Gris.

Chardonnay

Chardonnay är den gröna eleganta och feminina druvan som ger elegans till vinet. Chardonnay ger vinet en lätt kropp, hög syra och ofta en blommig doft med inslag av citrus och gröna äpplen. Chardonnay utvecklas fint med tiden och ger då vinet mogna dofter av tropisk frukt, passionsfrukt, ananas, mango, rostat bröd, kaffe och honung.

img_1084

Pinot Meunier

Trenddruvan som börjar användas mer och mer men som inte anses lika fin som Chardonnay och Pinot Noir. Pinot meunier används ofta till husens årgångslösa champagner och tillför då en fruktighet och gör att vinet han drickas ungt. Druvan är mycket tålig och lättodlad. Pinot Meunier kan man känna igen på en lätt fruktig doft, en lätt brödighet och antydan till karamell.

Pinot Noir

Pinot Noir är mycket svårodlad men när den odlas rätt så ger den fantastiska champagner. Pinot Noir ger vinet struktur och djup och man känner igen den på sin mycket fruktiga doft med en mjuk och ofta obalanserad smak.

IMG_6468

 

Första Jäsningen

Nu har vi gått igenom druvorna och går vidare till första jäsningen. Första jäsningen kan utföras på ståltank eller ekfat av olika storlekar.

Ståltank

Viner som får sin första jäsning på ståltank blir oftast lite lättare och man upplever ingen oxidation på samma sätt som ekfat. Vinerna är ofta strama stilrena och klassiska.

IMG_1886

Ekfat

Jag skulle kunna skriva en roman om olika typer av ekfat men det kommer jag inte göra idag. Generellt sett så upplevs viner som är lagrade på ekfat lite mjukare och fruktigare. Vinerna kan ha toner från en oxidation och få sherryliknande toner. När ni jämför ekfat och ståltank i en provning så kommer ni känna skillnaden.

IMG_6591

Lagringstid på jästfällningen

Man får mer djup och karaktär på vinet om de lagras längre på sin jästfällning. Lagarna säger att minimum för en årgångslös champagne är 15 månader och en årgångschampagne är 36 månader. Oftast håller husen sina flaskor längre än så för att uppnå en mjukare djupare och mer balanserad smak. Flaskor som länge på jästen får oftast en djupare mer mogen smak och inte allt för sällan toner av rostat bröd och rostade nötter.

IMG_2684

Reservvin

När man gör en årgångslös champagne så använder sig vinmakaren nästan alltid av reservvin. Reservvin är ett stilla vin från tidigare årgångar som vinmakaren blandar i för att få mer djup och mognad i vinet. Personligen så älskar jag årgångslösa champagner med en stor del reservvin med hög ålder. En årgångslös champagne med en hög andel reservvin upplevs oftast djupare och mer komplext i smaken.

Årgång

Att lära sig karaktärer för olika årgångar är väldigt svårt och kräver stor vana och erfarenhet av vinprovning. När du har testat över 1000 olika champagner så kommer du att börja känna igen de olika årgångarna. En tumregel är att är champagnen äldre så är den oftast mer komplex.

Dosage

Dosage är något som vinmakaren tillsätter efter degorgering för att balansera upp syran i vinet. Bara för att det är en hög dosage behöver det inte innebära att vinet är sött utan det beror även mycket på hur pass mycket socker som fanns i druvorna när man skördade. Men en tumregel är att är det mer dosage så upplevs vinet fruktigare.

Lagring på kork

Även efter degorgering så fortsätter vinet att utvecklas och man brukar säga att vinet blir inte bättre med mer lagring men det blir annorlunda. Personligen så föredrar jag viner som har fått några års lagring efter degorgering. Man känner ofta igen ett vin som har lagrats länge på korken att de är mindre och finare bubblor samt att man får en gulare mörkare nyans. Smakmässigt så brukar vinet bli mer komplext, koncentrerat och mer balanserat. Man får helt enkelt en mer mogen smak, tänk vin som passar bra till mat.

Storhus/Odlare

Ett vin från ett storhus är oftast lite snyggare och mer välpolerat med en mindre vågad stil. Ett vin från en odlare kan vara väldigt spännande men ofta lite bråkigt och stökigt. Ett storhus känns ofta igen genom att de håller samma stil år efter år och att samtliga viner från huset håller en liknande stil.

fullsizeoutput_322

En bra provning

Samla ihop ett gäng vänner och köp 5 olika champagner för att lära er grunderna och skillnader på olika stilar. Här kommer ett bra tips på en provning hemma.

Pol Roger Pure brut nature ( ett vin med låg dosage)

Billecart Salmon Brut reserve ( en riktigt bra standardchampagne så alla 3 druvor)

Pierre Peters Cuvee de reserve ( extremt prisvärd 100% chardonnay)

Bollinger special cuvee brut ( ekfatslagrad)

Andre Clouet Grande reserve ( 100% pinot noir)

Önskar er alla stort lycka till med ert provande.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.