Kött och Champagne

Nu kanske ni undrar om jag har blivit galen och det har jag absolut inte. Kött och champagne går fantastiskt bra ihop och jag menar då inte nån mesig kalv eller fläskfile. Vi pratar riktigt härliga blodiga och fettinsprängda bitar av nöt.

Kött är något som intresserar mig nästan lika mycket som champagne och självklart ska man kunna kombinera dem och få dubbel njutning. Mina favoritbitar är Entrecote på ben, clubsteak eller varför inte en härlig t-bone steak. Samtliga bitar ska vara av hög kvalitet och de ska ha fått hänga länge.

Kvaliten på köttet blir väldigt viktigt då vi absolut inte vill förstöra det med för mycket kryddor eller såser. Jag brukar grilla köttet hårt för att sedan bara salta pensla med smör och riva på rikligt med tryffel mer behövs inte. ( starka kryddor och såser dödar champagnen)

Nu förstår ni säkert att vi inte kan dricka någon mesig champagne till vår härligt blodiga entrecote. Vi behöver angripa den med en köttig champagne som klarar av de animaliska feta och rökiga tonerna som vi har i köttet.

Helst ska vi ha något ekat med mycket ålder men tyvärr så har alla inte möjlighet att gå ned i Carl-Jans källare för att hämta så vi utgår ifrån vad vi kan hitta på systembolaget.

De champagner som passat bäst till kött är champagne med ålder, champagne lagrad på ek, Blanc de noirs (100% blå druvor) eller en köttig rosechampagne. Jag tycker att ni ska spendera lite mer pengar på champagnen eftersom att ni säkert har lagt ner en del pengar på köttet som ska serveras till.

Om ni undrar vilka tillbehör vi ska ha till köttet så säger jag som jag alltid säger. Är köttbiten stor nog behövs inga tillbehör.

Drick champagnen i stora glas för att få ut så mycket aromer som möjligt. Mina favoritglas är Riedel Veritas Pinot Noir New World.

Nedan är mina bästa tips på champagne till kött (utan inbördes ordning)

Krug Grand Cuvee Nr: 7494 Pris: 1529kr

Mycket köttigare blir det inte Krug är en magisk champagne som är ett måste för alla champagneälskare.

Krug Rose NV Nr: 85391 Pris: 2709kr

Bolagets bästa Rose till kött. Aningen dyr men för de som har råd så säger jag bara testa!

Bollinger RD 02 Nr: 99309 Pris: 1799kr

Köttig och ekfatslagrat och dessutom hela 10 år på jästfällningen innan dekorering. 60% pinot noir från huvudsakligen Bouzy och Ay ger en helt otrolig upplevelse.

Jacquesson Terres rouges 08 Rose Nr: 77805 Pris: 819kr

Otroligt bra och prisvärd Rose som passar utmärkt till kött. Köp gärna nån flaska extra och lagra 10 år för att få den fulla potentialen.

Charles Heidsieck Brut Reserve Nr:77522 Pris: 457kr

Jag älskar Charles och det här tycker jag är riktigt bra och prisvärt. Ett bra lite billigare alternativ till köttet.

Bollinger Rose Nr: 7755 Pris: 599kr

Riktigt snyggt köttigt men ändå elegant och mycket prisvärt.

Henri Giraud Code Noir Nr: 78050 Pris: 899kr

100% Ay Pinot noir skönt ekad med ek i Gitaud stil är helt underbart ett plus också att flaskan är fantastiskt snygg.

Jag önskar er en härlig sommar full av köttiga champagner och blodiga biffar!

IMG_2130

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.