Franska Vinlistan

Hej,

Jag har tidigare alltid tipsat om Champagner på bolaget men det finns ju faktiskt andra sätt att handla vin i Sverige nu vilket jag är väldigt glad för. Systembolaget är helt fantastiskt och har en enorm bredd men det finns mycket som saknas och priserna är ibland inte helt korrekta.

Har ni lite framförhållning så tycker jag att Franska vinlistan är en grym sida att handla ifrån. Franska vinlistan har noga valt ut unika odlare och hus som de jobbar med och väljer ut godbitar som de säljer på sidan till riktigt bra priser. Jag tycker att Franska Vinlistan känns väldigt personlig och det står helt klart att personerna bakom har en enorm kunskap och passion för Champagne och vin.

Nedan följer några av mina favoriter:

Legras & Haas

Denna lilla pärla hittar vi i en av de bästa Grand Cru byarna för Chardonnay, Chouilly. Under 200 år och sju generationer av vinodlare och tre generationer vinmakare har de skapat varumärket Legras & Haas. François Legras driver denna relativt nya champagnefirma (1991) tillsammans med sin tyskfödda fru Birgitte. Deras tre söner Rémi, Olivier och Jérôme är också aktivt involverade i allt från vinmakeri till export. Familjen förfogar över 14 hektar i Chouilly. Champagne Legras & Haas använder endast ståltankar vilket i kombination med underbara druvor och bra vinmakeri ger stilrena och fräscha viner med en bra syra och elegant frukt.

Blanc de Blancs grand cru 299kr

En enormt prisvärd elegant och lättillgänglig aperetifchampagne som är god att dricka nu men klarar några års lagring.

IMG_7998

Blanc De Blancs 08 magnum 855kr

Extremt prisvärd magnum från en superårgång som kommer bli magisk i framtiden. Köp och spara i källaren minst 10 år.

Les Sillons 2012 695kr

Det enda från Haas som är lagrat på Ekfat. Elegant ekat och moget ett vin som känns lyxigt och dyrt. Ett stort vin som smakar bra nu och kommer bli bättre med tiden. Passa på att köp då Sverige endast fick 300fl.

IMG_8105

Paul Dethune

Pierre Déthune som idag driver en av de vackraste domänerna i Champagne tillsammans med sin underbara fru Sophie kommer från en familj med lång tradition av vinproduktion. De är den fjärde generationen som arbetar efter mottot ”passion, tradition, kvalitet och respekt för naturen”. De förfogar över 7 hektar i Ambonnay, ett område som mestadels odlas biodynamiskt.

Extra Brut Grand Cru NV 295kr

Elegant och snyggt vin med en hel del karaktär som passar perfekt före maten eller till lättare skaldjur. Ett riktigt fynd!

Cuveé Prestige Grand Cru NV 495kr

Komplext och lyxigt vin som känns som en prestige i klassen +1000kr. Fin koncentration med inslag av torkade röda bär samt tropiska frukter.

IMG_8328

Marguet

Egendomen grundades redan 1905 av bröderna Bonnerave. I dag förfogar familjen över totalt 10 hektar i Ambonnay och Bouzy och med tanke på att båda byarna normalt är Pinotbyar så är det anmärkningsvärt att totalt 40 % av odlingarna är Chardonnay. Benoit är den unge eldsjälen och hjärnan bakom denna ”Rising Star”. Från det att Benoit tog över egendomen har man påbörjat resan mot en helt biodynamisk produktion och från och med 2012 års skörd är Marguet 100% BIO. Tex plöjs alla vingårdar med ardennerhästar. Det är inte bara en passion utan Benoit menar att det skapar en naturlig balans i jorden som bidrar till en bättre miljö för vinstockarna, något som i sin tur ger bättre och mer smakrika druvor. 90 % av vinerna lagras på ekfat och totalt en tredjedel av den totala skörden går till roséproduktion, någonting som är ovanligt mycket.

Shaman 12 Grand Cru 345kr

Busigt komplext fyndvin som görs helt biodynaiskt och utan dosage. Detta är något man bara måste prova!

IMG_8378

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.