Första uppdateringen från Champagne

Hej,

Jag tänkte att jag skulle skriva lite om min champagneresa och tanken var att jag skulle göra en liten uppdatering varje dag.

De första dagarna har varit fulla av möten och provningar så min första uppdatering blir en sammanfattning av de 3 första dagarna.

Till att börja med kan jag säga att jag har bokat samtliga provningar och möten i förväg och det tycker jag är ett måste om man ska få träffa de hus och odlare som man r intresserad av. Jag hade flera ställen som jag ville till men de hade inte möjlighet att ta emot mig denna veckan.

Resan började från Stockholm och jag tog bilen ner ca 185 mil till Reims. Jag körde Öresundsbron över och sedan färjan mellan Rödby-Puttgarden. Resan tog ca 17 timmar och innehöll bara några korta stopp för att tanka och äta.

Jag kom ner till Reims på söndag förmiddag och tog en promenad innan jag kunde checka in på hotellet. Första dagen hade jag inga besök så det blev ett besök i vinbutiken i Reims ( Caves de Sachres) för att handla en flaska till kvällen. Jag hade faktiskt tagit med mig en flaska Deutz 1990 Brut hemifrån för att starta resan på bästa sätt. 1990 Deutz drack jag på rummet tillsammans med lite chark som jag köpt på vägen ner.

Efter en välbehövlig powernap på 2h 😉 så fortsatte vi med en flaska Jean Vesselle som köptes i vinbutiken. Det blev en sen middag på stan och en 500g entrecote fick komponeras ihop tillsammans med en Gosset Rose som jag tycke var riktigt härlig. En flaska Gosset Rose kostade ca 700kr på restaurang vilket är ett bra pris.

På måndagen så började vi dagen med ett besök hos Perrier Jouet som var helt fantastiskt. Vi fick en fin rundtur i källarna och Mansion Belle Epoque. Jag är riktigt imponerad över hur de jobbar med konst och design och det genomsyrar hela företaget. Besöket avslutades med en provning och intervju tillsammans med vinmakare Herve Deschamps där vi fick prova igenom hela rangen av viner.

Perrier Jouet Grand Brut

PJ Blason Rose

PJ Blanc de Blancs

Belle Epoque 2008

BE Blanc de Blancs 2004

BE Rose 2006

Elegansen på dessa viner är total och det är svårt att välja en favorit. Årgång 2008 har massor av potential men ska lagras ett bra tag, Blanc de blancs 2004 är riktigt härlig att dricka nu och likaså Rose 2006. Stort tack till Perrier Jouet och Jeremy Piras på Pernod Ricard som bokade besöket.

Efter Lunch var det dags för ett besök hos Alfred Gratien där vi fick träffa vinmakare Nicolas Jeager som är en fantastisk rolig och karismatisk person. Vi fick en rundtur i källaren och fick se alla tunnor som de jäser vinerna på. Alfred Gratien jäser samtliga viner på ekfat och undviker den malolaktiska jäsningen. Efter rundturen fick vi prova många trevliga viner och vi provade följande.

Alfred Gratien Brut

AG Brut 2004

AG BDB 2007

Paradis 2008

AG Brut Rose

AG Paradis Rose

AG Brut 1983

Fantastiskt roligt att få prova en champagne från mitt födelseår. Champagnen var fortfarande väldigt frisk och spänstig och skulle absolut kunna ligga i källaren flera år till. Genomgående för samtliga AG viner är att de är riktigt härligt ekade med en frisk syra och stor frukt. Lagringspotentialen är enorm men de är också väldigt härliga att dricka nu. AG är riktigt lågt prissatta i Sverige och jag rekommendera verkligen er att köpa på er.

Efter besöket fick vi snabbt köra upp till Isabelle på Diebolt Vallois för en provning. Isabelle var väldigt stressad och hade tre grupper samtidigt på provningen vilket inte gjorde något då hon är så fantastisk härlig. Eftersom att jag har varit på besök där tidigare så blev det en snabb provning som avslutades med en riktigt höjdpunkt. Isabelle gick ner och hämtade en flaska som jag fick prova blint. Efter att ha stoppat ner näsan i glaset och fått ordentliga rysningar så kan jag glädja alla om att Fleur de Passion 2008 är helt magiskt det kommer att bli ett vin som man inte kan få nog av en riktig fullträff. Utöver Fleur 2008 så provade vi :

Brut Tradition

Prestige

Fleur de Passion 2007

Vintage 2010

Diebolt Vallois gör riktigt trevliga champagner till ett lågt pris i Frankrike och på systembolaget. Jag rekommenderar att köpa dem för att dricka nu men de har också en väldigt fin potential för lagring.

Efter besöket hos Diebolt var det dags att åka tillbaka till hotellet i Reims för att äta en god middag tillsammans med min vän Jeremy på Pernod Ricard. Självklart hann vi med att dricka en flaska Perrier Jouet till middagen och ett glas Bruno Palliard på Hotel de la Paix.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.