Champagne till Midsommar

Midsommar är en fantastisk underbar svensk tradition som är så svensk som det bara kan bli. Jag förknippar midsommar med en härlig gräddtårta dekorerad med jordgubbar plockade från det egna landet utburen av en blond vacker flicka med blommor i håret och ett härligt leende fullt av fräknar.

När jag håller i mina provningar så brukar jag säga att champagne passar till allt utom inlagd sill. Jag undviker därför att äta inlagd sill då jag tycker att champagnen ger mig en mycket större njutning än vad sillen gör.

Champagne har en lång och spännande historia bakom sig och det finns så mycket som förknippas med champagne framförallt är det fest och firande som vi förknippar med den ädla drycken.

Det finns massor av kända citat som har sagts av stora personer som vi använder än idag. Här är några av mina favoritcitat:

A magnum Bottle is perfekt for two persons if only one is drinking / Sir Winston Churchill.

Champagne is the only wine that leaves a woman beautiful after drinking it / Madame de Pompadour

To much of anything is bad but to much of champagne is just perfekt / Mark Twain

Jag tycker att vi kan ta de 3 citaten till oss när vi firar midsommar så kommer vi att ha en helt underbar dag.

Nu går vi över till det viktigaste och det är vad ska vi dricka på midsommar. Jag tycker att vi kan dela in dagen i några olika delar och anpassa champagnen efter vad vi ska göra.

För mig är det tradition och ett måste att man dricker champagne till frukost och helst i sängen;) Champagnen till frukost behöver inte vara för avancerad och inte heller för torr och syrlig då champagne ofta uppfattas väldigt syrlig på fastande mage. Jag tycker att ni ska välja en enklare Brut och förslagsvis servera den kall och drick i stora klunkar och känn hur glädjen inför dagen sköljer över er. Här rekommenderar jag Pol Roger Brut reserve som är en klassisk mogen och fruktig champagne som alltid är god.

När det sedan är dags för midsommarlunchen så ser man till att undvika den inlagda sillen och istället satsar vi på ostar, fisk och skaldjur. Ni väljer då gärna en elegant champagne som endast innehåller druvan chardonnay ( Blanc de Blancs) mina tips är då den härliga och eleganta Pertois Lebrun Instant brut eller Bonnaire från superåret 08. Vill ni lyxa till det lite extra dricker ni Pierre Moncuit Vielle Vigne 05 som är helt magisk och framkallar gåshud.

Midsommarlunchen ska självklart avslutas med jordgubbar eller en somrig gräddtårta dekorerad med jordgubbar. Jordgubbar och torr champagne är en usel kombination och därför väljer vi här en sötare champagne för att balansera sötman i jordgubbarna och förhöja upplevelsen. Mina bästa tips är då Pol Roger Rich Demi sec eller Veuve Clicquot sec som är 2st välgjorda välbalanserade champagner utmärkta till dessert.

Till kvällen så ska det självklart grillas och då myser man upp vid middagsbordet med en filt och njuter av den sista värmen från kvällssolen. Till grillat kött tycker jag att ni ska välja en ekfatslagrad mogen champagne med mycket karaktär och själ. Ni väljer då Alfred Gratien Cuvee Paradis 2008 eller Charles Heidsieck brut reserve som är en av bolagets mest prisvärda och njutbara champagner.

Jag hoppas att ni alla får en fantastisk midsommar och att ni får njuta ordentligt av mina tips.

Pol Roger Brut Reserve

Art nr: 7549

Pris: 415kr

Ord/best sortiment: Ordinarie

Pertois Lebrun Instant brut

Art nr: 76164

Pris: 329kr

Ord/best sortiment: Beställning

Bonnaire Vintage 08

Art nr: 77946

Pris: 399kr

Ord/best sortiment: Beställning

Pierre Moncuit Vieille Vigne 05

Art: 74220

861kr

Pol Roger Rich Demi Sec

Art nr: 77613

Pris: 405kr

Ord/best sortiment: Beställning

Veuve Clicqout Sec

Art nr: 7421

Pris: 415kr

Ord/best sortiment: Ordinarie

Alfred Gratien Cuvee Paradis 08

Art nr: 99034

Pris: 549kr

Ord/best sortiment: Beställning

Charles Heidsieck Brut Reserve

Art nr: 77522

Pris: 457kr

Ord/best sortiment: Beställning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.