Champagne och mat

Hej,

Äntligen har vi fått lite solljus och visst blir man sugen på att få sitta på en uteservering med ett härligt glas champagne och bara njuta. Om ni har läst Richard Juhlins senaste bok (en doft av champagne) så skriver han där att champagne avnjuts bäst utomhus.

Vi i Sverige dricker mycket champagne jämfört med andra länder men ändå så dricker vi bara 0,4l per person och år vilket är för lite. Jag tycker att vi svenskar behöver lära oss att dricka champagne till mat precis som att vi dricker annat vin till mat. Mat förhöjer vinet och vinet förhöjer maten och det gäller alla typer av viner.

Så vad skall man då dricka till olika maträtter? Personligen tycker jag att man skall testa sig fram för att hitta sin favorit men jag tänkte komma med lite tips.

Skaldjur

Skaldjur innehåller en del sötma och sälta vilket passar väldigt väl till champagne. Här är det viktigt att man inte öser på för mycket citron på maten då det lätt dödar champagnen och gör den besk. Här tycker jag att det passar bra med en Blanc de Blancs med en hög syra och härlig mineralitet som harmoniserar till sältan i skaldjuren. Ett väldigt trevligt alternativ är Legras & Haas Blanc de blancs 2011 som är välbalanserad med en fin syra, mineralitet och härlig komplexitet trots sin unga ålder.

IMG_4255

Asiatiskt

Mat som är lite sötstark behöver en lite sötare champagne som kan balansera upp sötman i maten och klarar av lite stark mat. Jag skulle då rekommendera Taittinger Nocturne Sec som är en champagne som innehåller lite mer socker utan att upplevas som sötsliskig.

IMG_5292

Kött

Det går utmärkt att dricka champagne även till rött kött så länge som ni håller rödvinssåsen borta. Testa att grilla på en köttbit pensla på lite smör och riv över färsk tryffel. Servera med en frisk sommarsallad och en härligt ekad champagne. Första tanken går till en Krug Grand Cuvee men det fungerar även bra med en Paul Dethune cuveé prestige  varför inte en härlig rose som Bollinger eller kanske den härligaste och mest prisvärda rosén på bolaget Jacquesson Dizy terres rouges rosé 2008.

IMG_4391

Dessert

Champagne och dessert passar absolut. Testa en somrig äppelpaj med lättvispad grädde och drick Pol Roger rich extra demi sec som förhöjer njutningen.

Hur man än vänder och vrider på det så kommer man alltid fram till att det finns bara bra tillfällen för champagne och att man kan aldrig få för mycket. Har ni frågor angående vilken champagne som passar till just din maträtt så får ni gärna maila mig på martin@champagnesweden.se.

Önskar er alla en fin helg full av njutning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.