Champagne och Jordgubbar

Väldigt ofta blir jag bjuden på champagne och jordgubbar vilket självklart är trevligt. Jag hör också många som säger att det är en magisk kombination vilket jag inte kan hålla med om. Kombinationen champagne och jordgubbar ser väldigt vacker ut och det framkallar väldigt härliga sommarkänslor.

Men passar verkligen champagne och jordgubbar tillsammans? Här skulle jag vilja säga båda ja och nej men i de flesta fallen så är svaret nej.

Jordgubbar innehåller en fin syra och en hög sötma vilket gör dem så fantastiska. Är Jordgubbarna dessutom svenska så är syran högre och den balanseras upp av en sötma och tillsammans blir det en magisk upplevelse. Svaret på varför svenska jordgubbar är godast är att svenska jordgubbar får växa långsammare under en längre tid och får då en härlig syra och komplexa aromer som inte odlade utländska jordgubbar får

Champagne har många likheter med jordgubbar. Champagne är Frankrikes nordligaste vindistrikt och medeltemperaturen är precis hög nog för att man ska kunna odla vindruvor. Vindruvorna som man gör champagne av får långsamt mogna och genom vinstockarnas långa rötter tar druvorna upp aromer från den gamla kalkrika havsbotten som champagne ligger på. Syran i champagne är hög och det balanserar man upp genom att tillsätta socker efter den andra jäsningen även kallat dosage.

Var vill jag då komma med detta? Jo att sötman och sockermängden är högre i jordgubbar än i en torr champagne och då får det champagnen att smaka surt vilket inte är en härligt upplevelse. Vad som då är viktigt när ni kombinerar champagne och jordgubbar är att ni väljer en halvtorr eller söt champagne de kallas för sec eller Demi sec där Demi sec är den sötaste.

Det finns inte jättemånga söta champagner på systembolaget men det finns några bra alternativ och jag har listat mina 2 favoriter nedan.

Pol Roger Rich Demi Sec

Pris: 405kr

Art nr: 77613

Beställning/ordinarie: Beställning

2

Veuve Clicquot Sec ( Gula Änkan)

Pris: 415kr

Art nr: 7421

Beställning/ordinarie: Ordinarie

Jag önskar er alla en skön sommar full av jordgubbar, champagne och kärlek!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.