Champagne och Cigarrer

Champagne och Cigarrer

Champagne och cigarrer är två saker som ligger mig varmt om hjärtat. Champagne har jag njutit av en stor del av mitt vuxna liv men cigarrer är ett nyfunnet intresse. Cigaretter har jag endast rökt vid ett tillfälle i min ungdom med dåliga minnen och finner ingen tjusning i det.

Det finns väldigt många beröringspunkter mellan champagne och cigarrer och självklart kan man kombinera dessa två historiska hantverk av högsta kvalitet med stor njutning. Det som jag finner intressant med cigarrer är historien, traditionen, hantverket, lagringen och precis som med champagne har vi många framstående personer som har uttalat sig om cigarrer och dess njutning.

”Råder det rökförbud i himlen? Då avstår jag den resan”. Mark Twain

”Om din fru inte uppskattar doften av din cigarr, byt fru!”  Zino Davidoff

”I drink a great deal. I sleep a little, and I smoke cigar after cigar. That is why I am in two-hundred-percent form.” Winston Churchill

I den här texten kommer jag endast att beröra kubanska cigarrer då det endast var kubanska som jag provade tillsammans med champagnerna. Jag kommer med all säkerhet skriva fler artiklar där jag inkluderar cigarrer från andra länder. Med all säkerhet kommer det inga artiklar om sprudlande drycker utanför distriktet champagne;) 

Historia

Tobaken upptäcktes av européerna 1492 när Columbus kom till Kuba och såg indianer röka rullade tobaksblad

Tobaksplantan kom ursprungligen från Sydamerika och kom till Kuba mellan år 3000-2000 f Kr. De hopbuntade tobaksbladen som vi idag kallar cigarrer kallades till en början för ”Cohibas” – de första kända cigarrerna.

Tobaken spred sig snabbt i Spanien och vidare ut i Europa och världen. År 1717 inrättade Kung Philip V ett kungligt monopol på tobaksodling på Kuba och tobaksodlare som motsatte sig detta miste sina liv. Monopolet kvarstod i ett sekel och 1817 togs det bort och handel mellan Kuba och spanska hamnar tilläts.

År 1859 fanns det nästan 10.000 tobaksplantage på Kuba och 1300 cigarrfabriker i Havanna. Kubas jordmån och klimat kombinerat med kunskapen och traditionen gör kubanska cigarrer till en unik produkt. Som ni hör finns det en lång tradition och ett hantverk som har gått i arv genom generationer som liknar champagnens hantverk.

Lagring

Precis som champagne så vinner cigarrer på lagring, det är nästan samma princip med cigarrer som champagne. En cigarr av hög kvalitet passar bäst till lagring och klarar längst lagring. En lagrad cigarr utvecklar mjukare och mer komplexa sötaktiga toner som också lämpar sig bättre till champagne. En cigarr bör lagras minst 4 månader och kan lagras upp till 15 års tid. Efter 15 år ser man dock ingen ökning i potentialen med cigarrerna och där skiljer det sig mot många champagner.

Precis som med lagring av champagne så är det väldigt viktigt hur du lagrar din cigarr. Rådfråga en rutinerad cigarrhandlare vilken typ av humidor som passar ditt intresse bäst. Lämpligt kan vara att börja med en mindre variant för att sedan övergå till en större när ditt intresse och samling växer.

Hur du röker en cigarr

En cigarr ska rökas långsamt, annars kan den bli för varm och smaken försämras. Ett till två bloss i minuten är ett lagom tempo. Dra försiktigt in röken i munnen, rulla runt den i gommen och känn aromerna utvecklas. Dra absolut inga halsbloss. Om cigarren slocknar går det bra att tända den igen. Cigarren kan rökas till ungefär tre fjärdedelar av dess längd. Aska inte cigarren som en cigarett utan låt askpelaren växa och låt askan falla av i ett askfat när det är dags.

Val av champagne

När det gäller val av champagne så tycker jag att det finns 4 vägar att välja mellan. Jag som är galen i champagne väljer självklart först vilken flaska jag vill dricka och sedan vilken cigarr som passar till men ni gör självklart som ni vill.

Har ni en välfylld vinkyl och en välfylld humidor vilket man självklart ska ha så kommer ni att hitta många härliga kombinationer att välja mellan.

Nu till de olika champagnerna som jag tycker lämpar sig bäst till din cigarr.

Blanc de Blancs

En 100% Chardonnay champagne med stor tropisk fruktighet, fin mineralitet och en hög syra lämpar sig bra till champagne. Jag upplever en högre njutning när jag satsat på en blanc de blancs med lite ålder och en lätt kyss av ek men ni kan låta plånboken avgöra valet.

Le Mesnil Grand Cru Pris: 352kr Nr: 77803

En tropisk fruktig och enkel blanc de blancs från det stora kooperativet i Le Mesnil som gör sig väl till milda cigarrer.

A D Coutelas Cuvee Rebel Pris: 743kr Nr: 78916

Helt galen champagne som passar bra till den till synes galna kombinationen champagne och cigarr. Druvorna kommer från 60 år gamla stockar vilket ger en fin koncentration. Champagnen har legat 4 år på nya franska ekfat och har lagrats hela 9 år på jästen. Champagnen passar faktiskt till alla typer av cigarrer.

Diebolt Vallois Fleur de Passion 07 Pris: 799kr Nr: 77673

En tropisk fruktig champagne med en lätt kyss från gamla ekfat gör sig bra till lätta och medelfylliga cigarrer.

Rosechampagne

En riktigt fruktig på gränsen till söt champagne med en lätt ekad ton tycker jag blir en utmärkt kombination.

Charles Heidsieck rose 06 Pris: 793 Nr: 99281

En av mina favoriter som jag inte kan utelämna. Den långa lagringen på jästen ger en koncentrerad balanserad och inlagd frukt som passar perfekt till cigarrer. Gör sig bäst till milda eller medelfylliga cigarrer.

Alfred Gratien Brut Rose Pris: 329kr Nr: 78332

Otroligt prisvärd champagne som gör sig fruktansvärt bra till cigarr. Ett riktigt bra alternativ till ditt första försök. Champagnen är mycket fruktig och krämig och lätt oxidativ från ekfatslagringen

Bollinger La Grand Anne 2005 Pris: 1299kr Nr: 77078

En magiskt koncentrerad och fruktig champagne som är lätt ekad och gör sig bra till medelfylliga cigarrer.

Årgångschampagne

En champagne som har fått en god tids lagring och har hunnit utveckla aromer som honung, inlagda plommon, körsbärskompott och inlagda citroner gör sig riktigt fint till cigarr. Utmaningen är att en sådan champagne kan gå hårt åt plånboken och ni vill kanske inte dricka er finaste champagne tillsammans med cigarr. Välj med omsorg!

Krug Grand Cuvee NV Pris:1529kr Nr: 7494

Jag kan inte skriva om champagne och cigarrer utan att nämna Krug. Det otroliga djupet och komplexiteten i champagnen tillsammans med den vackra ekade stilen gör Krug till ett självklart val till samtliga cigarrer om plånboken tillåter.

Charles Heidsieck BDM 95 Pris: 1399kr Nr: 77549

En helt magisk och mogen champagne med toner av tropisk frukt honung och inlagd citrus. Passar utmärkt till medelfylliga och fylliga cigarrer

Pol Roger Winston Churchill 04 Pris: 1399kr Nr: 7548

Churchill själv hade vridit sig i graven om jag inte tagit med champagnen som ska efterlikna hans favoritårgångar. Den långa kraftiga och kryddiga eftersmaken gör sig perfekt till cigarr. Passar bäst till milda och medelfylliga cigarrer.

Churchill och cigarrer

Churchill rökte åtta till tio cigarrer om dagen, främst kubanska varumärken. Inte ens tvånget att bära syrgasmask på höghöjdsflygning kunde förhindra Churchill från att röka cigarrer. Som historien förtäljer, krävde premiärministern en särskild syrgasmask som skulle tillåta honom att röka medan han var luftburen. 

Söt Champagne

Personligen så är inte söt champagne någon favorit men till cigarrer så gör de sig riktigt bra. En söt champagne tillsammans med en cigarr slår de flesta desserter på fingrarna och en cigarr brinner långsammare än en glass smälter så njutningen kan vara länge.

Pol Roger Rich Demi Sec Pris: 405kr Nr: 77613

Mycket välgjord söt champagne där man inte kompromissar på kvalitet. Passar bra till alla typer av cigarrer.

Louis Roederer Carte Blance Pris: 419kr Nr: 7600

Kanske den söta champagne som gör sig bäst till cigarrer. En del av reservvinet har legat på ekfat och tillför en liten extra dimension till upplevelsen. Passar bra till alla typer av cigarrer.

Veuve Clicquot Sec Pris: 415kr Nr: 7421

Härlig och välbalanserad halvtorr champagne som passar fint till milda och medelfylliga cigarrer.

Milda cigarrer

Nedan hittar ni mina tips på vilka cigarrer som ni kan prova att röka till de olika champagnerna och förhoppningsvis hittar ni en personlig favorit och får en ny dimension till era njutningar. Samtliga cigarrer är inköpta hos robusto.se som har nätets bredaste sortiment av cubanska cigarrer

Hoyo de Monterrey Petit Robusto

Hoyo de Monterrey har sitt ursprung i staden San Juan y Martinez, som ligger mitt i Vuelta Abajo-regionen. Hoyo de Monterrey är det bästa av den nya generationens cigarrer. Spänstiga, med utmärkt drag och med rätt doft och smak.

En välbalanserad och komplex cigarr med toner av citrus, mineral och cederträ.

Passar utmärkt tillsammans med en ung frisk blanc de blancs eller en fruktig rose.

Por Larranaga Petit Coronas

Por Larrañaga är ett märke med en lång historia. Det grundades 1834 och har ett välförtjänt rykte för dess kvalitet.

En prisvärd och perfekt nybörjarcigarr med en söt eftersmak av ceder och körsbär. Kan kombineras med samtliga nämnda champagner.

Medelfylliga cigarrer

Cohiba Sigilo III

Cohiba är Habanos mest prestigefyllda märke. Det skapades 1966 för president Fidel Castro och tillverkades i den då topphemliga men nu världsberömda fabriken ”El Laguito”. Från början användes Cohiba som en gåva till diplomater, men sedan 1982 har den funnits tillgänglig i begränsade kvantiteter på marknaden. Bladen i en Cohiba är av allra högsta kvalitet från de bästa plantagerna. Det är det enda märket där tobaken genomgått en tredje fermentering vilket ger den typiska lena smaken.

Det går inte att skriva en artikel om cigarrer utan att ta med Cohiba det vore som att skriva en artikel om ekfatslagrad champagne och utesluta Krug. Cigarren är mycket komplex med toner av kakao, cederträ, läder och en söt honungsliknande avslutning

Kombinera med en ekfatslagrad årgångschampfagne eller en rosechampagne med ålder.

H Upmann Corona Major

Herman Upmann var en tysk bankir som blev så förtjust i de cigarrer han fick från Kuba att han flyttade till Havanna 1844 och startade både bank och cigarrtillverkning. Banken stängde på 1920-talet men hans cigarrer finns kvar än idag. Cigarrerna kännetecknas av lite mörkare täckblad och en söt kryddig ton

En lite enklare och prisvärd vardagscigarr med en skönt rostad ton och en söt avslutning av torkat apelsinskal.

Kombineras bäst med årgångs blanc de blancs med eller en söt champagne.

Fylliga cigarrer

Bolivar Belicosos Finos

Bolivar har fått sitt namn från Simon Bolivar. Han var en historisk frihetshjälte från 1800-talet som befriade en stor del av Sydamerika från spanskt styre. Cigarrerna rullas av tobaksblad vars karaktär sägs symbolisera denne frihetskämpe. Bolivar är därmed bland de fylligaste och mest smakrika Havanna-cigarrerna och eftertraktade av erfarna cigarrökare.

Cigarren har en kraftig smak av örter jord och cederträ. Mot slutet övergår det i en torr smak av örter fläder och torkad körsbär.

Den kraftiga smaken på cigarren gör sig bäst till en söt champagne eller en rosechampagne med lite ålder.

Montecristo No:2

Montecristo är världens mest kända och troligen det mest uppskattade märket av Habanos. Namnet kommer från Alexander Dumas roman ”Greven av Montecristo”. Boken lästes för cigarrullarna på fabriken och blev deras favoritroman. Montecristos perfekt balanserade inlaga består av utvalda tobaksblad från Vuelta Abajo-regionen, där den bästa tobaken i världen växer.

Här har vi en klassiker med full styrka utan att ta över fullständigt. Den söta avslutningen av cederträ gör att det passar bäst till söt champagne och årgångschampagne.

Jag hoppas att jag med den här artikeln har fått upp ert intresse för kombinationen cigarr och champagne. Jag hoppas även att ni har fått en ”aha-upplevelse” som gör att ni kan vidga era vyer med champagnekombinationer och gå utanför normer och principer. Bara fantasin kan sätta gränserna.

Jag önskar er en njutningsfull upplevelse!

One Reply to “Champagne och Cigarrer”

  1. Hej,

    Det ser ut som om du har valt Zalto Bourgognekupa till Winston och Zalto white wine för demi-sec. Vad är det som styr vilket glas du väljer, då båda är utmärkta champagneglas?

    Ha det så bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.