Bolagets bästa prestigechampagne enligt konsumenterna

Drömprovningar

Min goda vän Alex Danielsson kom med den briljanta iden att jag skulle sätta ihop en provning med bara det bästa på bolaget. Från början var det tänkt att det bara skulle bli en provning men intresset var så stort att det tillslut blev hela 5 provningar.

Provningarna har ägt rum under november och december och har varit små och familjära med 10-11 deltagare per provning.

Konceptet för provningarna har varit att vi testar 11-12st prestigechampagner i 2st flighter och sedan sätter deltagarna betyg på de olika champagnerna (1-10). Betygen har satts efter hur champagnen presterar idag. Ingen hänsyn har satts till pris eller framtida potential. I den första flighten har vi alltid börjat med lättare elegantare champagner och sedan gått över till de lite kraftigare.

Jag har valt ut champagnerna efter popularitet samt tagit med några mindre kända för att jag vet att det är bra och att det är roligt att prova dem. Några prestigechampagner har fallit bort då de har legat för högt i pris och provningen skulle då bli för dyr. Vi har nästan alltid provat årgången som säljs på bolaget just nu med några få undantag då det precis har varit årgångsbyte på dem.

Totalt så är det 53 personer som har satt betyg på champagnerna ( mina betyg har aldrig räknats med) ni kommer att få mina kommentarer på de olika champagnerna. Deltagarna på provningarna har varit allt från nybörjare som går på sin första provning till mer erfarna provare. Standarddeltagaren har haft ett intresse och har kanske några av flaskorna i vinkylen och vill veta hur de smakar för att ta reda på om de är värda att öppna nu eller om de ska vänta.

Provningarna har varit mycket trevliga och uppskattade. Både jag och deltagarna har fått lära sig mycket och har funnit nya favoriter.

Nedan ser ni snittresultatet från provningarna där deltagarna har satt betyg 1-10. Mina poäng är inte medräknade och endast de champagner som har varit med på 2 provningar eller mer finns på listan. Kungen från provningarna är helt klart Winston Churchill som presterade jämnast och bäst. Bästa blanc de blancs champagne var helt klart Charles Heidsieck BDM 95.

  1. Winston Churchill 04 8,92
  2. Krug Grand Cuvee 8,56
  3. Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 8,5
  4. Bollinger 02 RD 8,43
  5. Egly Ouriet 05 7,85
  6. Dom Perignon 06 7,83
  7. Dom Perignon 09 7,7
  8. Billecart Salmon CNF 02 7,6
  9. Dom Ruinart 04 7,55
  10. Cristal 09 7,42
  11. Veuve Clicquot Grande Dame 06 7,35
  12. Laurent Perrier Grand Siecle 7,21
  13. Amour de Deutz 06 7,21
  14. Perrier Jouet Belle Epoque 08 7,17
  15. Taittinger Comtes de Champagne 06 7,14
  16. Jacques Selosse Initial 7,0
  17. Cuvee Orpale 02 6,65

Nedan ser ni betygen på flaskorna som bara var med vid ett tillfälle.

  1. Bollinger VVF 06 9,4
  2. Gosset Celebris 04 7,9
  3. Piper Heidsieck Rare 02 7,5
  4. Belle Epoque 11 6,9

 

Pol Roger Sir Winston Churchill 2004

Pris: 1399kr

Art Nr: 7548

Deltog i antal provningar: 5 st

Placeringar: 1,1,4,2,2

Snittbetyg: 8,92

Info:

Det är ingen hemlighet att Winston Churchill älskade champagne och att hans favoritchampagne var Pol Roger. Winston har massor av kända citat som syftar på Pol Roger. Han sa bland annat att Pol Rogers kontor på Avenue de Champagne var ”the most drinkable adress in the world” han sa också att ”my tastes are simple i am easily satisfied with the best” ett citat som för övrigt kommer från Oscar Wild. Winston döpte till och med sin galopphäst till Pol Roger. Cuvee Winston Churchill har en hemlig druvblandning där Pinot Noir är den dominerande druvan. Man använder till största del gamla stockar men blandar även in nyare stockar. Cuveen är framtagen för att efterlikna Winstons favoritårgångar 28,34,47 tillsammans med Pol Rogers husstil och året 2004 bildar det denna fantastiska cuveen. Första jäsningen sker på ståltank och sedan får den ligga på sin jästfällning ca 10 år. Första årgången som släpptes var 1975 som kom ut 1984 och den släpptes endast på magnum.

Deltagarnas reflektioner:

Deltagarna har älskat Winston och har uppskattat koncentrationen och balansen samt de lagom mogna tonerna. En champagne som många blev väldigt positivt överraskade av och när de fick den i glaset var det en självklar kandidat till segern.

Mina reflektioner:

Winston är tillsammans med Comtes de Champagne de champagner som har presterat jämnast och har haft minst flaskvariation. Årgång 2004 känns som en årgång som ligger på en topp just nu och det visat sig verkligen hos CWC. Jag har satt Winston som etta eller tvåa i samtliga provningar och varje gång jag har fått den i glaset har jag blivit imponerad. Moussen är exemplarisk, koncentrationen är magnifik, komplexiteten är så stor att det är svårt att beskriva smak och doft. Mest framträdande för mig har varit mogna plommon, mogna körsbär, ingefära, anis, grape och röda äpplen. Runt årsskiftet byter CWC till årgång 2006 passa på att köpa på er alla flaskor ni har råd med av 2004.

Drickfönster: 0-25år

Krug Grand Cuvee 164th edition

Pris: 1529kr

Art Nr: 7494

Deltog oxå antal provningar: 5st

Placeringar: 6,2,1,5,1

Snittbetyg: 8,56

Info:

Den enklaste champagnen från Krug men får väl också räknas som en prestige? Krug Grand Cuvee kom ut första gången 1978 och har varit älskad sedan dess. Flaskorna som vi provade hade druvblandningen 33% Chardonnay, 44% Pinot Noir, 23% Pinot Menuier, Krug har blandat 127 olika viner varav 13 olika årgångar där den äldsta är 1990 och den yngsta som också är basårgång är 2008. Flaskan var degorgerad våren 2016. Första jäsningen sker på ekfat med mycket varierad ålder. Krug undviker den malolaktiska jäsningen och flaskan får ligga på sin jästfällning under 7 år.

Deltagarnas Reflektioner

Deltagarna hade extremt höga förväntningar på denna mytomsbundna flaskan. Många av deltagarna hade förväntat sig mycket mer kraft djup och oxidation men fick istället ett ungt vin med mycket syra.

Mina Reflektioner

Ett helt fantastisk vin med en enorm potential. Just nu är vinet ungt men ge det minst 10 år så kommer du få något magiskt i glaset. Syran är hög just nu och vi saknar den utvecklade frukten djupet och oxidationen. Trots detta höll jag Krug högt i samtliga provningar. Flaskvariationen är relativt stor och några flaskor var riktigt slutna viskade väldigt tyst i glasen.

Drickfönster: 10-50år

Charles Heidsieck Blanc de Millénaires 1995

Pris: 1399kr

Art Nr: 77549

Deltog i antal provningar: 4st

Placeringar: 2,3,5,3

Snittbetyg: 8,5

Info:

Charles Heidsiecks prestigechampagne som ersatte Champagne Charlie 1983. Vinet har släppts följande årgångar 83,85,90,95 och i januari 2018 kommer vi få 2004 till Sverige. Vi har en druvblandning på 100% chardonnay från Oger, Cramant, Avize och Vertus. Första jäsningen sker på ståltank och sedan hela 15 år på jästfällningen.

Deltagarnas reflektioner:

Otroligt imponerade av denna champagne som var relativt okänd för många. Flera av deltagarna ville spara den i glaset länge för att kunna njuta av den hela kvällen. Koncentrationen och de mogna tonerna uppskattades av deltagarna och den fick höga betyg rakt igenom.

Mina reflektioner:

Jag har provat BDM många gånger men tycker ändå att jag dricker den för sällan. De mogna tonerna av honung, dill, tropisk frukt och inlagd gul frukt är helt underbar. Flaskvariationen är relativt stor och någon flaska hade tappat lite frukt och ersatt den med jordiga och svampiga toner. Provningens bästa BDB champagne!

Drickfönster: 0-15år

Bollinger RD 2002

Pris: 1799kr

Art Nr: 99309

Deltog i antal provningar: 3 st

Placeringar: 4,4,2

Snittbetyg: 8,43

Info:

RD står för recently disgorged ( nyligen degorgerad) Bollinger gör en RD från Grand Anne de åren som de anser att årgången är bra nog för en RD. Nästa RD efter 2002 kommer att bli 2007. Druvblandningen är 60% Pinot Noir från Aÿ, Verzenay, Bouzy och Tauxières 40% Chardonnay från Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Oger och Cuis. Första jäsningen sker på ekfat som är minst 5 år, flaskan ligger på sin jästfällning ca 12 år innan degorgering. Första RD årgången är 1952.

Deltagarnas Reflektioner:

Deltagarna hade förväntat sig en lite kraftigare och mer mogen champagne. Årgång 02 är fortfarande väldigt ung och behöver mer tid för att blomma ut.

Mina reflektioner:

En riktigt trevlig champagne som har framtiden för sig. Champagnen upplevs fortfarande ung och det förekommer relativt stor flaskvariation. Det är ingen tvekan om att det kommer bli en magisk champagne i framtiden men just nu får den stå tillbaka för mer utvecklade champagner.

Drickfönster: 8-30år

 

Egly Ouriet Grand Cru 2005

Pris: 1060kr

Art nr: 77082

Deltog i antal provningar: 2st

Placeringar: 3,6

Snittbetyg: 7,85

Info:

Egly Ouriet anses som den bästa Pinot Noir odlaren i hela champagne och har ett enormt fint rykte bland champagneentusiaster världen över. Egly Ouriet äger totalt 7,7 ha mark och producerar ca 100 000 fl per år. Snittåldern på stockarna är imponerande 35 år. Vintage 2005  är en blandning på 70% Pinot noir och 30% Chardonnay. Samtliga druvor kommer från Ambonnay. Första jäsningen har skett på ekfat med varierad ålder och sedan har den legat 72 månader på sin jästfällning. Den malolaktiska jäsningen undviks och man utför inte heller någon klarning eller filtrering, dosagen ligger på 2g/liter.

Deltagarnas reflektioner:

Mycket imponerade över den kraftiga doften och smaken. Ingen av deltagarna hade provat vinet tidigare och fick sig en ”aha” upplevelse.

Mina reflektioner:

Jag tog med vinet för att EO är en av mina favoritproducenter. Vinet provades vid 2 tillfällen och flaskariationen var relativt stor. Jag tror att det här kommer bli ett riktigt stort vin om några år men just nu var det aningens obalanserat. Trots att vinet inte var på sin topp så satte jag det högt i båda provningarna och det visar vilken kraft EO har. Mest framträdande är den kraftiga pinotfrukten. Min gissning är att man använder gamla stockar, skördar sent och har ett lågt skördeuttag. Det här är en champagne som alla borde prova!

Drickfönster: 5-30år

Dom Perignon 2006

Pris: 1380kr

Art Nr: 7428

Deltog i antal provningar: 3st

Placeringar: 3,7,9

Snittbetyg: 7,83

Info:

Världens mest kända och sålda prestigechampagne. Den totala produktionen av dompa ska enligt uppgift vara hela 7 miljoner flaskor. Druvblandningen är 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir, druvorna kommer från samtliga 17 grand fru byar + en premier cru by Hautvillers. Första årgången var 1921 men fram till 1942 ”hällde” man över vinet från en Moet vintage till en dompa flaska. Flaskan ligger 7-8 år på jästen och har en dosage på 5g/liter.

Deltagarnas reflektioner:

Riktigt uppskattad och hyllad. Den klassiska Domparostningen tillsammans med en kraftfull pinotfrukt charmade deltagarna.

Mina reflektioner:

Jag är riktigt imponerad över hur bra dompa är trots den stora produktionen. Flaskvariationen är liten och flaskan håller hög kvalitet. Jag älskar rostningen tillsammans med kryddigheten och aromerna från nya tennisbollar och gummi. Igenkänningsfaktorn är hög.

Drickfönster: 5-30år

Dom Perignon 2009

Pris: 1380kr

Art Nr: 7428

Deltog i antal provningar: 2st

Placeringar: 4,5

Snittbetyg: 7,7

Info:

Se Dompa 2009

Deltagarnas reflektioner:

Aningens blek just nu och rostningen är lite anonym just nu. Trots att champagnen är så pass ung så är den uppskattad av deltagarna.

Mina reflektioner:

Känns som en svag årgång som kommer att mogna snabbt. De klassiska dompatonerna kan jag ana men jag tror inte att den kommer nå upp till kvalitet som 06an hade. Trots detta är flaskan god och trevlig i glaset.

Drickfönster: 5-15 år

Billecart Salmon CNF 2002

Deltog i antal provningar: 3st

Placeringar: 7,11,6

Snittbetyg: 7,6

Info:

Champagnen är en hyllning till en av grundarna till champagnehuset och första årgången är 1964. Druvblandningen är 40% chardonnay och 60% Pinot Noir. Första jäsningen sker både på ståltank och ekfat. Flaskan lagras 12-14 år på sin jästfällning.

Deltagarnas reflektioner:

Relativt blandade åsikter om champagnen. Samtliga deltagare var eniga om att champagnen fortfarande är ung och kräver extra lagring.

Mina reflektioner:

Jag tycker att det är en riktig kanonchampagne som är god att dricka nu men kommer att vinna på lagring. Det krävs att vinet får stå i glaset ett bra tag för att samtliga aromer ska framträda. Mest dominerande är toner av gula äpplen, plommon, krut och citrus. Riktigt lång och kryddig eftersmak.

Drickfönster: 5-40år

Dom Ruinart 2004

Pris: 1399kr

Art Nr: 99477

Deltog i antal provningar: 2st

Placeringar: 5,8

Snittbetyg: 7,55

Info:

Ruinarts prestige har starka likheter med dompa och skulle kunna kallas för dompa bland de blancs. Första årgången som kom ut var 1959. Druvblandningen är 100% chardonnay varav 69% Chouilly, Mesnil och Cramant. 31% från Sillery, Ruinart använder samma jäst som Dom Perignon. Första jäsningen på ståltank och sedan ca 8 år på jästfällningen.

Deltagarnas reflektioner:

Otroligt imponerade över komplexiteten och rikedomen som champagnen gav. Stor utveckling i glaset och deltagarna upplevde den som spännande.

Mina reflektioner:

Riktigt bra champagne och året 2004 visar sig åter igen från sin bästa sida. Fin koncentration och komplexitet. Toner av ostronskal, nya sneakers, tennisbollar och tropisk frukt. Åter igen en champagne som vi dricker för lite av.

Drickfönster: 2-30 år

Cristal 2009

Pris: 1650kr

Art Nr: 95538

Deltog i antal provningar: 5st

Placeringar: 5,8,11,8,9

Snittbetyg: 7,42

Info:

En av världens mest kända prestigechampagner som gjorde sig känd när den ryska Tsaren importerade flaskan som då var gjord av äkta kristall och innehöll över 100g socker per liter. Första årgången är 1945 och sedan 1970 har man använt ek till den första jäsningen. Druvblandningen är 60% chardonnay från Cotes de Blancs 40% Pinot Noir från Montagne de Reims och Valle de la Marne. 16 % av vinet har fått ligga på gamla ekfat. Roederer undviker den malolaktiska jäsningen och dosagen ligger på 8g socker per liter. Flaskan ligger 6 år på sin jästfällning innan degorgering.

Deltagarnas reflektioner:

Lite blandade åsikter men över lag var deltagarna precis som med dompa 09 imponerad över hur tillgängligt vinet redan är. Några deltagare blev besvikna på flaskan till en början men när de hade fått info om att Cristal kräver lång lagring på korken hade de överseende.

Mina reflektioner:

Även jag var imponerad över hur pass bra flaskan är redan nu. Flaskvariationen är relativt stor och några flaskor var ordentligt slutna medans andra var mer öppna. Jag älskar de härliga tonerna av tropisk frukt, vanilj, nougat och den fantastiska klassiska vita chokladen.

Drickfönster: 10-30år

La Grande Dame 2006

Pris: ca 1300kr

Deltog i antal provningar: 2st

Placeringar: 11,7

Snittbetyg: 7,35

Info:

Veuve Clicquots prestigechampagne som är en hyllning till Madame Clicquot. Första utgåvan var 1962 som släpptes på marknaden 1972. 47% Chardonnay från Avize, Oger och Mesnil. 53% Pinot Noir från Ay, Bouzy, Ambonnay, Verzy och Vezernay. Första jäsningen på ståltank och sedan ca 8-10 år på sin jästfällning.  Nästa årgång som står på tur för Grande Dame är 2008.

Deltagarnas reflektioner:

Ung och elegant välbalanserad och god champagne som konsumeras för sällan. Starka likheter med dompa men inte alls lite kraftiga rostade toner. Deltagarna satte jämna betyg på champagnen.

Mina reflektioner:

Kanonbra champagne med stor lagringspotential. Välbalanserad och snygg med en personlig karaktär. Denna provas allt för sällan och jag skulle verkligen vilja prova lite äldre årgångar av denna. Jag kommer absolut lägga undan några 06 i källaren samt köpa på mig lite 08 när den släpps.

Drickfönster: 5-40år

Laurent Perrier Grand Siecle

Pris: 1099kr

Art Nr: 99015

Deltog i antal provningar: 3st

Placeringar: 8,12,7

Snittbetyg: 7,2

Info:

Laurent Perriers prestigechampagne som är en hyllning till 1600 talet då det gick väldigt bra för Frankrike. Första årgången som släpptes var 1955 och kom ut 1959. Numera är det alltid en blandning på 3 årgångar. Druvblandningen är 55% Chardonnay från Mesnil, Avize och Cramant 45% Pinot Noir från Ambonnay, Bouzy och Mailly. Flaskan lagras ca 8 år på sin jästfällning innan degorgering.

Deltagarnas reflektioner:

Trevligt frisk och välbalanserad champagne som inte sticker ut eller gör att någon hoppar jämfota. Väldigt ung och behöver mer tid.

Mina reflektioner:

Trevlig och välgjord champagne som känns väldigt ung, elegant och spänstig. Just idag presterar den inte i närheten av toppen men flaskan är god och har stor potential.

Drickfönster: 10-30år

Amour de Deutz 2006

Pris: 1649kr

Art Nr: 95028

Deltog 1 antal provningar: 2st

Placeringar: 12,6

Snittbetyg: 7,2

Info:

Madonnas favoritchampagne som kom ut för första gången så sent som 2002. Den transparenta flaskan ger ett lyxigt intryck. I vinet har vi 100% chardonnay fördelat på 60% Mesnil,  35% Avize, 5% Villers Marmery. Första jäsningen på ståltank och sedan 8 år på jästen.

Deltagarnas reflektioner:

Mycket blandade åsikter kring champagnen. Några höll den i toppen medans andra satte den bland de sista. Generellt så upplevdes den ung och lite platt jämfört med de övriga champagnerna.

Mina reflektioner:

Även här en väldigt ung och lite sluten champagne som kräver mer lagring för att göra sig själv rättvisa. Champagnen är redan nu god och elegant men får stå tillbaka flera steg jämfört med tex Comtes de Champagne. Stor potential för framtiden!

Drickfönster: 10-30år

Perrier Jouet Belle Epoque 2008

Pris: 1299kr

Art Nr: 87914

Deltog oxå antal provningar: 4st

Placeringar: 8,10,12,10

Snittbetyg: 7,17

Info:

Flaskan med de klassiska vita anemonerna kom först ut som årgång 1905 och det är Emile Galle som har designat anemonerna. Fram till 1976 var flaskan handmålad men nu har man slutet med det, troligtvis pga den stora produktionen. Druvblandningen är 50% Chardonnay från Avize och Cramant, 45% Pinot Noir från Montagne de Reims och 5% Pinot Meunier från Dizy. Första jäsningen sker på ståltank och sedan ligger flaskan ca 7 år på sin jästfällning.

Deltagarnas reflektioner:

Blandade åsikter om denna champagne som många hade stora förräntningar på. Flaskan upplevdes som sluten och elegant samt att den lovade mycket för framtiden. Vinet kom bort bland andra kraftiga bjässar.

Mina reflektioner:

Stor flaskvariation då något flaska var väldigt sluten och en annan mer öppen. Det är ingen tvekan om att det kommer bli ett stort vin i framtiden men just nu är det synd att öppna årgång 2008. Enormt stor potential!

Drickfönster: 15-50år

Taittinger Comtes de Champagne 2006

Pris: 1350kr

Art Nr: 75978

Deltog i antal provningar: 5st

Placeringar: 10,9.10,10,8

Snittbetyg: 7,14

Info:

Första årgången av denna fantastiska blanc de blancs var 1952 årgång 2006 år den trettionde årgången som har producerats och den kommer att bytas ut på bolaget under våren 2018 till 2007. 100% chardonnay från Avize, Cramant, Mesnil och Oger, 5% av vinet får jäsa på franska ekfat (224l) där 1/3 del ligger på ettåriga fat, 1/3del ligger på tvååriga fat och 1/3 ligger på treåriga fat. Flaskan ligger sedan ca 10 år på jästen innan degorgering. Årgång 2006 serverades på nobelmiddagen 2016 till kolbakad havskräfta och kammussla med nässlor, ramslök och syltade vinteräpplen.

Deltagarnas reflektioner:

Trevlig och lätt champagne med en fin rostning. Inte tillräckligt speciell för att placera sig i toppen.

Mina reflektioner:

En riktig kanonchampagne och kanske den bästa Blanc de blancs som går att köpa. Tillsammans med Winston var Comtes den champagne som höll jämnast kvalitet. För mig är det är en fulländad champagne som har det mesta. Härligt rostad med inslag av kaffe, choklad och rostad kokos. Tropiska toner med inslag av ananas, mango och persika. En lång balanserad avslutning med citrus och mogen grape. För mig var Comtes i topp på samtliga provningar. Comtes 06 är riktigt god nu men kommer vinna på lagring.

Drickfönster: 2-20år

Jacques Selosse Initial

Pris: Ca 950kr

Deltog 1 antal provningar: 3st

Placeringar: 3,6,12

Snittbetyg: 7,0

Info:

Initial är det enklaste vinet från Selosse. Vinet är 100% chardonnay från Avize, Oger och Cramant, första jäsningen sker under 1 år på ekfat med blandad ålder. Regelbunden batong genomförs. Initial är alltid en blandning på 3 årgångar och den ligger 2-4 år på sin jästfällning. Druvorna kommer längs ned på sluttningen.

Deltagarnas reflektioner:

Tyvärr en stor besvikelse och de som hade provat Selosse innan undrade vad som hade hänt med flaskan. Kemiska toner obalanserat och otroligt stökigt.

Mina reflektioner:

Jag hoppas att flaskorna var för unga och att de kommer bli bättre med tiden för det här var inte den Selosse som jag känner igen. Kemiska toner av päroncognac, skumbanan och gummi. Koncentrationen och frukten fanns där men vinet var otroligt stökigt och obalanserat. Mina tankar går till för kort lagring på jästen, nya ekfat och för kort vila efter degorgering. Jag hoppas verkligen att detta var en tillfällighet.

Drickfönster: 10-20år

De Saint Gall Cuvee Orpale 2002

Pris: 859kr

Art Nr: 77305

Deltog oxå antal provningar: 2st

Placeringar: 11,11

Snittbetyg: 6,65

Info:

Här har vi prestigechampagnen från kooperativet De Saint Gall. 100% chardonnay från Avize, Cramant, Oger och Mesnil. 30% av vinet har inte genomgått en malolaktisk jäsning. Kooperativet säljer en stor del druvor som bland annat går till Cristal, Dom Perignon, Comtes de Champagne och Grand Siecle. Första årgången av Orpale ver 1979.

Deltagarnas reflektioner:

Anonym i glaset som sedan utvecklades och blev riktigt trevlig. Många tyckte den var prisvärd och lagringsbar vilket jag håller med om.

Mina reflektioner:

En trevlig champagne som känns ung och spänstig och växer efter en tid i glaset. Det känns lite som en budgetvariant av Comtes de Champagne. Prisvärd champagne som har framtiden för sig.

Drickfönster: 5-25år

Bollinger VVF 2006

Pris: ca 5 500kr

Deltog i antal provningar: 1st

Placeringar: 1

Snittbetyg: 9,4

Info:

Vinet är gjort ifrån oympade pinotstockar från 2 vingårdar i Ay. 2006 tillverkades 3300st flaskor varav 32st  släpptes i Sverige. Skörden ägde rum 14 sep. Första årgången för allmänheten var 1970. Första jäsningen sker på ekfat som är 3-6 år. Vad som många inte vet är att stockarna nyplanteras regelbundet och den äldsta stocken är ca 50 år gammal. När årsskotten kommer ut från rankan drar man ner dem i jorden för hand och det är sedan de skotten som ger frukt.

Deltagarnas reflektioner:

En helt magisk champagne som till en början var anonym i glaset men utvecklades till ett riktigt kraftpaket efter ca 20 minuter. Självklart gjorde prislappen att flaskan blev mer speciell än var den var just nu. Inte helt självklar vinnare men snäppet vassare än Winston för kvällen.

Mina reflektioner:

På grund av det höga priset kunde jag endast ha med flaskan vid ett tillfälle. Dock tycker jag inte att den här flaskan ska öppnas på många år. För mig var det första gången jag provade en VVF och det var en magisk upplevelse. Vinet utvecklades otroligt mycket i glaset och jag är säker på att champagnen blir ett riktigt monster i framtiden. Otrolig koncentration och fin syra, krutaktig sälta och en magisk komplexitet. Jag hoppas verkligen att jag får chansen att prova några äldre årgångar i framtiden.

Drickfönster: 10-40år

Gosset Celebris 2004 Extra Brut

Pris: 990kr

Art nr: 77649

Deltog i antal provningar: 1st

Placeringar: 4

Snittbetyg: 7,9

Info:

Första årgången kom ut 1988 av denna pärla och vi har en druvblandning på 55% Chardonnay, 45% Pinot noir. Man undviker den malolaktiska jäsningen och låter flaskan ligga minst 10 år på sin jästfällning.

Deltagarnas reflektioner:

Deltagarna uppskattade balansen och komplexiteten i vinet. Samtliga som provade upplevde att det bara blev bättre och bättre när det fick stå i glaset. Höga och jämna betyg.

Mina reflektioner:

Det var första gången som jag provade vinet och jag är inte förvånad hur bra det är. Gosset som producent är enormt duktiga kombinerat med att året 2004 är trevligt att dricka nu gör det till en riktigt häftig champagne. Tropiska frukter och en härlig mineralet tillsammans med en lång kryddig eftersmak. Den härliga syran i champagnen gör att jag tror på ett långt liv för vinet.

Drickfönster: 5-40år

Piper Heidsieck Cuvee Rare 2002

Pris: ca 1700kr

Deltog i antal provningar: 1st

Placeringar: 7

Snittbetyg: 7,5

Info:

Piper Heidsiecks prestigechampagne med en riktig lyxig flaska. Första årgången av detta vin var 1976 och årgång 2002 är den 9de som har släppts. Druvblandningen är 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir. Man tar druvor från totalt 8 byar bland annat Oger, Avize, Villers Marmery, Verzernay.

Deltagarnas reflektioner:

Trevligt och gott som inte stack ut i mängden. Flaskan imponerade mer än innehållet.

Mina reflektioner:

Riktigt trevligt vin som imponerade stort på mig. Vinet känns lite slutet och har mycket att ge i framtiden. Trevlig smörig chardonnayfrukt med en härlig rostning som påminner om Charles Heidsieck.

Drickfönster: 10-30år

Perrier Jouet Belle Epoque 2011

Pris: 1299kr

Art Nr: 87914

Deltog oxå antal provningar: 1st

Placeringar: 9

Snittbetyg: 6,9

Info:

Se Belle Epoque 2008

Deltagarnas reflektioner:

Flaskan upplevdes mogen för att vara en 2011. Deltagarna tyckte att vinet var gott men matchade inte de andra flaskorna i startfältet.

Mina reflektioner:

Ett ungt vin som är elegant och komplext men just nu är det bara som ena lätt viskning i örat. Tillsammans med 11 andra prestigechampagner kommer vinet bort i mängden. Det är ingen tvekan om att vinet är gott men det behöver minst 5 år för att komma till sin rätt.

Drickfönster: 5-15år

4 Replies to “Bolagets bästa prestigechampagne enligt konsumenterna”

  1. Kul provning!!

    Fråga: var provningen blindad för deltagarna? När jag läser dina kommentarer blev jag lite fundersam kring det men du kanske syftar på deltagarnas reaktioner i efterhand när de fått reda på vilket vin det var?

    Mvh
    Fredrik

  2. Pol Roger är min favorit och jag kommer absolut att köpa en Winston Churchill till något lämpligt tillfälle! Vill bara upplysa om att Churchill aldrig ägt någon travhäst, det var en ”racehorse” han döpte till Pol Roger, alltså en galopphäst!!

    1. Ja självklart ska det vara galopphäst. Jag undrar vilket år som man började med trav ? Har du koll på det?

      1. Första travloppet gick visserligen redan på 1800-talet i England, men travsporten är ju försvinnande liten i galoppsportens hemland!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.