Blanc de Noirs is the new black

Blanc de Noirs is the new black

Blanc de Noirs blir mer och mer populärt och det gläder mig verkligen. Personligen tycker jag att det är väldigt spännande att experimentera med champagne och mat och då kommer BDN väl till pass.

Vad är då en blanc de Noirs?

En blanc de noirs är en champagne som är gjord på endast blå druvor ( pinot noir och pinot meunier) det kan alltså vara en blandning på de 2 druvorna eller endast pinot noir eller pinot meunier. Nu undrar säkert några noviser hur man kan göra ett vitt vin på bara blå druvor. Svaret på frågan är att det är skalen som avger färgen och att man inte låter skalen ligga kvar i druvmusten och blöda den röda färgen.

Vad kännetecknar en blanc de noirs?

I en blindprovning ( om ni inte använder svarta glas) så kan ni börja observera färgen och då är en BDN oftast lite mörkare i färgen i form av rödaktiga toner och ibland kopparfärgad. Doftar du sedan i glaset får du en fruktig upplevelse som kan dra åt karamell, vegetaliska och animaliska aromer. En BDN med ålder kan ge aromer av rök, honung, läder, svamp och mogen ost. Jag upplever ofta en BDN som lite obalanserad och stökig.

Blanc de noirs till mat

En härligt mogen 100% Pinot Noir går utmärkt till väldigt många maträtter och jag tycker ni ska experimentera er fram. Det självklara är att kombinera med fågel, fisk och vitt kött. Personligen tycker jag att det fungerar utmärkt med en blodig köttbit om bara tillbehören är sparsamt tilltagna och välbalanserade. Låt alltid råvaran stå i fokus och använd rena råvaror av hög kvalitet. Använd naturliga smaksättare och kombinera inte för många olika smaker tillsammans. Kom ihåg att det är viktigt att dricka champagne när ni lagar maten och låt maten ta tid. Att få laga mat tillsammans med någon och samtidigt njuta av en god champagne är livskvalitet för mig.

Områden för Röda druvor

De bästa BDN vinerna hittar ni i områden där de producerar de bästa blå druvorna leta efter BDB från Ay, Bouzy, Ambonnay, Verzy och Verzenay här hittar ni BDN producenter som Bollinger, Phillipponat, Paul Bara, Paul Dethune och Egly Ouriet. Ni hittar även 2 av världens dyraste BDN champagner Krug Clos de Ambonnay och Bollinger Vieilles Vignes. Båda två finns med på min bucketlist och jag hoppas jag får chansen att dricka dem i framtiden.

Mina bästa Blanc de Noirs tips på bolaget

Jag tycker att utbudet av BDN på bolaget är lite tunt och jag hoppas verkligen att det förändras med tiden. Jag kan endast rekommendera champagner som jag har testat. Det finns fler andra BDN champagner som är bra men de har jag inte haft möjligheten att prova än. Hoppas att ni har fått lite inspiration till att testa en ny flaska champagne.

Cattier BDN 338kr nr: 78006

Henri Giraud Code Noir 899kr nr: 75050

Jean Diot Extase BDN 488kr nr: 77354

Mailly BDN 380kr nr: 77587

Palmer BDN 379kr nr: 75799

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.