Storleken har betydelse

Det sägs att storleken har betydelse och det gäller även för storleken av champagneflaskor. Magnum är en dubbelt så stor flaska som en vanlig helflaska på 75cl och är vara den ultimata flaskstorleken att lagra champagne på.

Richard Juhlin sägs kunna urskilja en speciell magnumsmak men jag är inte i närheten av hans kaliber så jag låter det vara osagt.

Fördelen med magnum är många och det mest uppenbara är att man får mer champagne att dricka och att det ser väldigt festlig ut med en magnumflaska. Winston Churchill skall ha sagt att ” a bottle of magnum is perfect for two persons if one is drinking” och jag kunde inte sagt det bättre själv.

Den stora fördelen med en magnumflaska är att mängden syre mellan vin och kork är ungefär lika stor som på en standardflaska. Detta innebär att vinet har mindre kontakt procentuellt sätt med syret vilket gör att vinet kan lagras längre och åldras långsammare och med mer värdighet.

Ni kan jämföra detta med att ni lägger in en bit högrev i ugnen och kör den snabbt på hög värme eller långsamt på låg värme. Vad blir bäst? Självklart blir köttbiten som får värmas långsamt bättre där fettet får långsamt smälta och integreras med köttet. Samma sak gäller med en magnum som långsamt får lagras och vinet får då en större finess och komplexitet.

Flera producenter lagrar dessutom sina magnum längre på jästfällningen ( Palmer) och andra producenter gör sin NV magnum som en årgång utan att de skriver ut det ( Pierre Peters). Utmaningen med en magnumflaska kan vara priset och många resonerar att de hellre köper två stycken helflaskor som blir billigare än en magnum.

Jag tycker att ni ska köpa några flaskor magnum som ni lagrar hemma och öppnar vid lite festligare tillfällen. Det är alltid väldigt uppskattat att ta fram en magnum när det bjuds på fest.

Nedan kan ni se lite rekommendationer från mig i olika prisklasser.

Budget

Palmer BDB 2005 Pris:799kr Nr:7553

Extremt prisvärt och gott. Palmer håller sina magnum längre på jästen vilket ger en mer komplex och rostad smak.

Diebolt Vallois Prestige Pris: 829kr Nr:7723

Diebolt prestige är fruktansvärt gott och har en enorm lagringspotential. Köp för att dricka nu eller spara undan 10-20 år.

Leclerc Briant Cuvee Reserve Pris:539kr Nr:77860

Skamligt lågt pris. Flaskan har troligtvis redan fått ligga flera år på korken då försäljningen på bolaget har varit låg. Köp på er innan priset höjs.

Medel

Gosset Grande Reserve Pris:893kr Nr:87661

En riktig kvalitetsproducent som gör välgjorda champagner rakt igenom. Har ni inte provat Gosset så tycker jag att ni ska göra det.

Benoit Beaufort 2008 Pris:950kr Nr:70474

Otroligt prisvärd champagne från superåret 2008 av denna Ambonnayodlare. Köp och spara undan i minst 10 år.

Moet Vintage 2006 Pris:1039kr Nr:87127

Jag tycker att alla vintagechampagner från Moet är riktigt prisvärda och att få en 2006 magnum för strax över 1000-lappen är otroligt bra.

Hög

Lanson Extra Age Pris:1169kr Nr:77138

Jag tycker mycket om Lanson Extra age på vanlig flaska och den gör sig ännu bättre på magnum.

Charles Heidsieck Brut Reserve Pris:1199kr Nr:77211

Som ni säkert har sett är jag ett stort fan av Charles och tycker de håller en enormt hög kvalitet. Denna flaskan är god att dricka nu men kommer bli magisk med tiden.

De Saint Gall Orpale 2000 Pris:2500kr Nr:77733

Ett riktigt bra vin från kooperativet. Årgång 2000 är inne i en riktigt härlig fas nu och kan drickas med gott samvete.

 

 

Själv köper jag på mig större flaskor av årgång 2011 som är året då min son är född. Flaskan på bilden är från Legras & Haas och är signerad av Jerome själv 😉 Jag får hoppas att Douglas vill dricka sina årgång 2011 med mig när han har åldern inne för det.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.