Perrier-jouet-roséchampagne-alla-hjärtans-dag

Roséchampagne till alla hjärtans dag

Många guldkorn finns i Systembolagets beställningssortiment.  Viktigt att komma ihåg är att ordervaror i Systembolagets beställningssortiment har längre leveranstid – upp till 8 arbetsdagar därför är det hög tid att beställa redan nu om du vill ha leverans innan 14 februari. 

 

Vad är en roséchampagne?

Champagne är det enda vindistriktet där man får göra en rosé genom att blanda rött och vitt vin. Man jäser ut ett rött vin för sig, ett vitt vin för sig och blandar sedan i det röda vinet i det vita. Andelen tillsatt rött vin brukar ligga på 5-15% och man använder oftast Pinot Noir från finare byar som är kända för en kraftig och bra Pinot Noir som Bouzy, Ay och Ambonnay.

Man kan även göra en roséchampagne på klassiskt vis (maceration) där man låter de blå druvskalen ligga kvar i musten och ”blöda” över den röda färgen. Själva macereringen kan pågå från några timmar till flera dagar. Jag tycker att genom att använda maceration så får man en lite kraftigare rosé med ett litet tanninbett som passar bättre till mat.

 

Nedan ser ni några av mina personliga favoriter och roséchampagner jag nyligen provat.

Palmer-co-rose-solera-alla-hjärtans-dag-roséchampagne
Ordervara - beställ nu för at få hem till alla hjärtans dag.

Palmer & Co Rosé Solera (375 ml)

Pris: 300 kr

Nr: 52825

Fruktigt, välbalanserat och gott. Toner av Blodapelsin, jordgubb, körsbär, rostat bröd och citrus. Perfekt som sällskapsvin eller till enklare chark.

Vinet består av 45-50% Chardonnay, 35-40% Pinot Noir, 15-20% Pinot Menuier. 8-9% tillsatt rött vin från Palmers solerasystem och basårgången blandas med 30-35% reservvin. Dosage: 6-7 g/l.

 

Gott och prisvärt!

gosset-rosé-champagne
Ordervara - beställ nu för at få hem till alla hjärtans dag.

Gosset Grand Rosé Brut (375 ml)

Pris: 308 kr 

Nr: 50238

En riktigt trevlig roséchampagne som finns både på hel- och halvflaska. Grand Rosé blandas från 55% Chardonnay, 45% Pinot Noir och 8% tillsatt rött vin från Bouzy och Ambonnay, 

Toner av jordgubb, hallon, smultron, blodgrape och mogen citrus. Mycket fruktig och balanserad med trevlig syra och komplexitet.

En utmärkt champagne att njuta av som aperitif innan maten men funkar också till ost chark och lättare rätter med vitt kött.

Charles-heidsieck-rose-mv-champagnesweden-alla-hjärtans-dag
Ordervara - beställ nu för at få hem till alla hjärtans dag.

Charles Heidsieck Rosé Réserve MV (750 ml)

Pris: 701 kr

Nr: 54185

Charles Heidsieck Rosé Réserve MV är en av de absolut bästa MV (Multi-vintage) roséchampagnerna på bolaget och jag tar varje tillfälle jag kan för att njuta av den. Vinet består av 40% Pinot Noir (varav 5% rött vin från Les Riceys , 35% Chardonnay och 25% Meunier. Basårgång är 2018 (65%), och resterande 35% är reservviner (CH+PN) 1-5år gamla. Flaskan vilar ca 3år på sin jästfällning och dosage ligger på 9g/s/l.

Vinet är mycket välstämt och elegant. Frukten, syran och det röda vinet harmoniserar fint tillsammans. Toner av rosenblad, röd frukt och den där härliga Charles-rostningen.

pol-roger-rose-2008-alla-hjärtans-dag-roséchampagne
Finns i utvalda butiker.

Pol Roger Rosé 2008 (750 ml)

Pris: 751 kr

Nr: 77071

Druvorna kommer från Grand och Premier Cru vingårdar i Montagne de Reims och Côte des Blancs. Jäsningen sker på ståltank där druvor från varje vingård jäses för sig. Det stilla röda vinet tillsätts innan den andra jäsningen som sker i flaska vid 9°C i den djupaste delen av Pol Rogers källare. Remuage sker för hand. Dosagen är 8 gr/l.

 

En livlig och fruktig champagne där du hittar röd frukt som hallon och smultron. Härlig syra i kombination med en bra mineralitet.

 

louis-roederer-rosé-2016
Finns i utvalda butiker.

Louis Roederer Rosé 2016 (720 ml)

Pris: 801 kr 

Nr: 77226

Vinet består av 38% CH och 62% PN. En komplex och otroligt välgjord champagne i en lätt rostad stil och toner av vinbär, blodapelsin, persika, kaffe, mörk choklad, vilda hallon och mineral. 

Juicen får sin färg från pinot noir-druvor som macererat några dagar. 11% vinifierades på ekfat med omrörning en gång i veckan under cirka ett halvår och resterande får jäsa på små ståltankar. Endast 30% av vinet genomgår malolaktisk jäsning vilket är typiskt för Roederer.

Laurent-perrier-rosé-champagne-alla-hjärtans-dag
Ordervara - beställ nu för at få hem till alla hjärtans dag.

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut (750 ml)

Pris: 1002 kr 

Nr: 74804

Roséchampagne är LP’s stolthet och de är kända världen över för sin fina rosé.

Gjord via maceration av 100% PN från 10 olika byar i Montagne de Reims. Lagras minst 5år på sin jästfällning.

Välbalanserat komplext och elegant med toner av röd frukt, mineral, citrus rostat bröd och lakrits.

Bollinger-rosé-champagne-alla-hjärtans-dag
Finns i utvalda butiker.

Bollinger rosé (750 ml)

Pris: 801 kr 

Nr: 7755

 

Bollinger Rosé är från grunden en Special Cuvée med 5-6% tillsatt rött vin från Grand Cru-byn Verzenay. 24% CH, 63% PN,ä och 14% PM blandas, basår till 60% bör vara 2018 och till det tillsätts 40% reservvin varav 10% kommer från magnumflaskor. Första jäsningen på ståltank och ekfat, dosage ca 6g/s/l

Vinet är en njutning från start till mål, toner av persika, rostade hasselnötter, blodapelsin och mogen citrus.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.