Prisvärda Bubblor

Hej,

Tiden går riktigt snabbt och det är redan fredag. Under veckan har jag hunnit prova några härliga champagner och det blir säkert några fler under helgen om jag får vara med och bestämma. Denna veckan tänkte jag göra detta lite annorlunda. Tidigare har jag rekommenderat en champagne under 500kr en över 500kr och en från beställningssortimentet.

Idag tänkte jag skriva vilka champagner som jag tycker är mest prisvärda i respektive kategori. Ni kan se hela listan här på hemsidan om ni är mer intresserade. Jag kommer endast att ta med de champagner som går att köpa på bolaget. Notera att alla betyg sätts med hänsyn till priset.

 

Prisklass 250-350kr

Hus: Le Mesnil ( kooperativ)

L’Union des Propriétaires Récoltantes är ett välrenommerat kooperativ som grundades 1937 i byn Le Mesnil-sur-Oger.

Idag är Les Mesnil ett ganska stort kooperativ med flera välkända cuvéer och en stor försäljning av vin till flera välkända champagnehus.

Här i hjärtat av Cote des Blancs producerar kooperativet välgjorda, eleganta Blanc de Blancs-champagner med såväl elegans som mineralitet.

Vissa kritiker avfärdar det här kooperativet som en vinfabrik man inte talar om i samma andetag som man nämner de stora Champagnehusen. Det är ett stort misstag. Skalan av processen är kanske stor, men kvalitén av vinerna är excellent, baserad på förstaklassiga vingårdar, som dess 553 medlemsodlare äger och vårdar i ett av de bästa lägen i Le Mesnil, de mest lagringsvärdiga Grand Cru av Cote des Blancs.

Den rena kompetensen och professionalismen av processen, illustreras av Champagne Le Mesnils nära relationer med de stora husen. Som är kooperativets viktiga affärspartners. De pressar druvor för stora hus som Moët & Chandon, Veuv Cliquot, Piper-Heidsieck och Taittinger, men har också affärer med småskaliga perfektionister som Pol Roger och Bruno Paillard. Det ryktas även att några av dess viner hittar vägar in till det legendariska ” Jardin de Salon ” bara några minuters promenad genom byn.

För samlaren som letar suverän Champagne till överkomligt pris, är goda nyheter att Le Mesnil marknadsför 8 procent av produktionen under eget varumärke, som nu ses öka på exportmarknaden.

Vinerna jäser först i termoreglerade rostfria ståltankar i en idealisk temperatur av 18 grader och lämnas sedan med lite bottensats i, lite längre än brukligt, innan de buteljeras under senvåren.

Gilles Marquet, den unga och eftertänksamma, och högsta chefen, är värd att lyssna närmare på för sina synpunkter på vad som gör ett vin stort överallt mellan Petrus och Margaux, och mellan Montrachet och Le Mesnil:

Cuveé: Grand Cru NV

Vinifikation:

100% chardonnay grand cru från cotes de blancs malolaktisk jäsning första jäsningen på ståltank innan man lagrar minst 3 år på jästen. 85% 2012 och 15% 2011, dosage 9g/l

Doft:

Fruktig mineralrik med tydliga inskal av ananas och passionsfrukt.

Smak:

Fruktig med härligt syra och mycket tropiska inslag av ananas, passionsfrukt och kalk. Välbalanserad med citrus i avslutet.

Kommentarer:

Toppenfin riktigt prisvärd champagne som är topp 10 av NV på bolaget enligt mig. Blir säkert härligare med nått års flasklagring

Betyg: 91/100

Pris: 339kr

Varunummer: 77803

Prisklass 350-500kr

Hus: Pol Roger

Cuveé: Brut Reserve

Vinifikation:

33% chardonnay, 33% pinot noir, 33% Pinot menuier. Första jäsningen på ståltank och sedan 4 år på sin jästfällning. 25% reservvin och druvor från 30 olika byar

Doft:

Fruktig frisk med inslag av persika, gröna äpplen, kardemumma och bröd

Smak:

Frisk med härlig mousse små fina bubblor. Bra balans mellan syra och frukt. Inslag av gröna röda äpplen, persika, mineral och rostat bröd. Långt avslut av cutrus.

Kommentarer:

En riktigt prisvärd champagne som jag skulle kunna dricka varje dag. En av mina personliga favoriter bland instegs champagnerna

Betyg: 92/100

Pris: 409kr

Varunummer: 7549

IMG_6851

Prisklass 500-1000kr

Hus: Diebolt Vallois

Cuveé: Fleur de Passion 07

Vinifikation:

100% chardonnay grand cru från cotes de blancs stockarna håller en ålder på 40-60år. Ingen malolaktisk jäsning, första jäsningen på små äldre franska ekfat innan den lagras på flaska ca 7 år.

Doft:

Fruktig med tydliga inslag av passionsfrukt, mango, päron, honung och lichi.

Smak:

Frisk med härlig mousse små fina bubblor. Bra balans mellan syra och frukt. Inslag av kiwi, passionsfrukt, kanderat päron, mango och rostad hasselnöt.

Kommentarer:

Den bästa 07an jag har provat och den är enormt prisvärd ett riktigt fynd. Drick den nu eller lagra några år.

Betyg: 97/100

Pris: 699kr

Varunummer: 91157

passion

Prisklass 1000kr +

Hus: Krug

Cuveé Grand Cuveé

Vinifikation:

45-55% pinot noir, 30-35% chardonnay, 10-20% pinot menuier. GC är en blandning av ca 15 årgångar och man använder i snitt 200st olika viner. Alla viner lagras på små franska ekfat. 5-7 års lagring på jästfällning.

Doft:

Riktigt köttig med inslag av kardemumma, peppar, vanilj och kanel, mycket rostade toner av torkad röd frukt.

Smak:

Fantastisk fet mousse med fina små bubblor Inslag av torkade röda frukter höstäpple, vanilj, kardemumma och ingefära. Helt fantastisk lång eftersmak av mogen grape.

Kommentarer:

Varje gång som jag öppnar en krug så ryser jag i hela kroppen och när jag skriver om det så blir jag så lycklig ? Enormt prisvärd champagne som jag tycker att alla bör prova.

Betyg: 98/100

Pris: 1499kr

Varunummer: 7494

img_5733

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.