Lär dig mer

Hej,

När jag dricker och smakar på vin så är det inte alltid viktigast att det är gott, dyrt eller fint. Det viktigaste för mig är att jag vet varför vinet smakar som det gör. Detta gör att om man kanske har en dyr smak så kan det alltid vara intressant att smaka på ett billigare vin bara man känner till hantverket bakom. Man skall då försöka att lära sig varför ett vin smakar som det gör och vilka faktorer som gör att det vin du tycker om är gott.

Om du har ett favoritvin där du känner till hur den produceras så kan du sedan leta efter viner som görs på liknande förutsättningar och därmed vidga dina vyer och kanske få ett nytt favoritvin.

Utmaningen med detta är att på de billigare vinerna så är det svårare att få reda på exakt hur det tillverkas och tipset kan då vara att leta efter en liten mindre producent då jag oftast tycker att de är duktigare på att skriva ut hur vinet är producerat.

Min personliga smak är att jag tycker om 100% chardonnay från cotes de blancs gärna avize, le mesnil lagrat ca 10-30% på äldre små ekfat för att sedan lagras en längre tid på sin jästfällning 7-12år. Riktigt gamla vinstockar som växer i sydsluttning är riktigt härligt.

Vad vill jag då säga med det här?

1.Läs på och lär dig om vinet du dricker.

2. Ta reda på hur ditt favoritvin är producerat.

3. Leta upp liknande viner och testa dig fram.

Nedan följer lite tips på vad ni skall leta efter:

ålder på vinstockar?

Druvblandning?

Hur lång lagring på jästfällning?

Ekfat eller ståltank?

Malolaktisk jäsning eller ej?

Vilken/vilka byar växer stockarna?

Vilket vädersträck växer stockarna?

Önskar er en härlig söndag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.