Halvblind provning av 10 Champagner

Hej,

Även den här veckan har det varit full fart med provningar av olika slag. I onsdags var det dags för en provning som jag hade sett fram mycket emot. Tillsammans med Mastercard och Pricless Cities höll jag i en halv blind provning på Bistroteket ( Bondegatan 54) där vi var 30 st deltagare som provade 10 olika champagner halvblint.

En halvblind provning är att man vet vad man provar men inte i vilken ordning som champagnerna kommer. För att inte göra det för svårt för deltagarna och för att champagnerna skulle få rättvisa när de jämför med varandra så delades provningen upp i 2 omgångar. Deltagarna hade då 5 olika viner per omgång och visste vilka 5 det var men inte i vilken ordning som de stod.

Deltagarna fick gissa samt sätta betyg på vinerna och efter provningen så sammanställde jag ett resultat med vem som hade gissat bäst och vilket betyg champagnerna fick.

Jag tycker att det är väldigt intressant att göra den här typen av provningar för att deltagaren verkligen får bedöma vilken champagne som är bäst utan att den vet vad som är i glaset. Man blir inte påverkad av flaskans utseende, tidigare erfarenheter eller vad andra tycker.

Det är extremt svårt att gissa för deltagarna eftersom att de flesta inte har provat champagnerna innan och därför inte vet hur de ska smaka. Den deltagare som gissade bäst hade 6 rätt och snittet låg på 2 rätt.

Nedan kan ni se resultatet från provningen:

Flight 1

  1. Pertois Lebrun Instant Brut 7,94p 

Pris: 329kr, Nr: 76164

Ett skolboksexempel på en riktigt bra och välgjord 100% Chardonnay. Här får vi en krämig välbalanserad torr champagne med en härlig syra och mineralitet som passar utmärkt före maten eller till lättare skaldjur. Pertois Lebrun gör riktigt prisvärda champagner och det är en producent att hålla ögonen på i framtiden.

2. Deutz Brut Classic 7,41

Pris: 415kr, Nr: 7487

En av mina favoriter när jag ska välja storhus och årgångslöst. Deutz levererar en välbalanserad och krämig champagne som återspeglar huset och byn Ay. Jag upplever att Deutz är så stilren att den ibland får ett oförtjänt lågt betyg och blir för diskret när den jämförs mot andra champagner. Passar perfekt att njuta av när som helst på dagen alla dagar i veckan.

3. Mumm Grand Cordon 7,25

Pris: 379kr, Nr: 7543

Mumm har höjt sin kvalitet avsevärt de senaste åren. Här får vi en skönt rostad champagne med mycket Pinotkraft och djup. Jag ser fram emot att lagra några flaskor hemma då jag tror att de kommer att utvecklas väldigt fint. Den nya flaskan är väldigt snygg vilket är ett plus när man har dem hemma och lagrar. Passar till lättare ostar och chark.

4. A D Coutelas Cuvee Victor 7,2

Pris: 326kr, Nr: 77724

En otroligt påkostad och välgjord champagne som gör sig utmärkt till mat. Kanske blev den för svår för deltagarna men jag håller den högt. Första jäsningen på ekfat, reservviner från en solera som startade 05 och sedan hela 5 år på jäsfällningen. Helt otroligt att den bara kostar 326kr

5. Alfred Gratien Brut Classique 7,12

Pris: 329kr, Nr: 83643

Fruktig och härligt ekad champagne från Alfred som inte föll deltagarna i smaken under kvällen. Personligen tycker jag att champagnen är mycket trevlig och ett roligt alternativ till de stora husens champagner på ståltank. Passar bra tillsammans med lättare ostar och chark.

Flight 2

1. Taittinger Vintage 09 8,16

Pris: 520kr, Nr: 7871

Kvällens stjärna och en riktigt trevlig champagne. Jag gillar att man nu kan känna den härliga Comtes rostningen även i Taittingers årgångschampagner. Jag blev otroligt positivt överraskad av årgång 09. Champagnen är riktigt välbalanserad med en charmig rostning och den är färdig att dricka redan nu. Passar utmärkt till fisk och fågel eller varför inte en halstrad gåslever.

2. Cattier Clos Du Moulin 7,95

Pris: 519kr, Nr: 77399

En av champagnes bäst bevarade hemligheter till ett skamlöst lågt pris. Clos Du Moulin är en vingård på 2.2HA med bästa solläge som hade sin första skörd redan 1952. Champagnen levererar en härlig koncentration av frukt och en otrolig mineralitet med krut i eftersmaken. Drick till lättare kötträtter samt fisk och fågel.

3. Benoit Beaufort Prestige 08 7,83

Pris: 388kr, Nr. 70354

En härlig och personlig champagne från superåret 2008 som ger mycket för pengarna. vinet levererar en fruktig välbalanserad champagne med en fin syra och lång eftersmak. Extremt prisvärd! Passar till lättare ostar och chark

4. Mumm de Cramant 7,62

Pris: 720kr, Nr: 77578

Provningens mest eleganta och krämiga champagne. Massor med mineral och kalktoner som återspeglar Cramant som är byn där druvorna kommer ifrån. Mumm har använt mindre socker till den andra jäsningen vilket ger mindre och krämigare bubblor. Kanske för elegant vilket gör att den försvinner i mängden. Champagnen kommer att bli magisk med lång flasklagring.

5. Alfred Gratien Brut 04 7,58

Pris: 369kr Släpps på bolaget 6/10

En fullt drickmogen och krämig champagne med tydlig ekkaraktär. Inslag av röda höstäpplen, plommon och körsbär. Personligen älskar jag den här stilen men deltagarna höll den inte lika högt som jag. Köp på er när den släpps för det är verkligen ett gelt galet lågt pris.

 

2 Replies to “Halvblind provning av 10 Champagner”

  1. Väntar spänt tills Gratien 04 släpps på fredag. Skulle du rekommendera att spara några flaskor och lagra ytterligare några år? Hälsningar Anton.

    1. Hej,
      Det gör jag med och jag kommer köpa på mig några flaskor själv. AG 04 är kanon att dricka nu men kan lagras 5 år till om man vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.