Champagne till råbiff
Jag har under en veckas tid varit extremt sugen på råbiff och bestämde mig för att testa 3 varianter av råbiff till 3 olika champagner.
Fördelen med råbiff är att det går väldigt snabbt att laga och att den är lätt att variera och endast fantasin kan sätta gränserna.
Jag utgick ifrån en bit innanlår som jag finhackade och placerade i 3 olika skålar som jag sedan skulle smaksätta på 3 olika sätt.
Asiatisk råbiff
Hackat innanlår
Soya
Riven ingefära
Finhackad röd chilli
Saft från en grillad citron
Sesamolja
Blanda ihop och forma till biffar
Rostad pumpacreme
Butternutpumpa
Äpple
15% grädde
Vitlök
Rosta Pumpa Äpple och lite vitlök i ugnen så att det får färg. Mixa och smaka av med grädde salt röd chilli och citron
Lägg pumpacremen tunt på tallriken placera biffen på pumpacremen och toppa med rostade pumpa och sesamfrön samt lite soya och citron.
Val av Champagne
Sötstark mat gör sig bäst till en halvtorr champagne. Jag serverade därför en Veuve Clicquot Sec till och det matchade utmärkt.
Råbiff med löjrom på stekt potatis
Hackat innanlår
Olivolja
Saft från grillad citron
Salt
Peppar
Blanda och forma till biffar
Riv potatis och stek i stekpanna med smör
Placera biffen på den stekta potatisen. Toppa med creme fraice, löjrom och rostade pinjenötter.
Val av champagne
Jag valde en Pol Roger Blanc de Blancs 2009. Champagnen är relativt kraftig och fruktig med en fin syra som matchade väldigt bra med råbiffen.
Råbiff med tryffel
Hackat innanlår
Riven sommartryffel
Salt
Svartpeppar
Brynt smör
Blanda och forma till biffar
Rödbetspommes
Hacka rödbetor och fritera i rapsolja. Låt droppa av på hushållspapper
Tryfflad äggcreme
Vispa äggulor fluffigt, tillsätt lite brynt smör och fortsätt vispa. Smaksätt med riventryffel, salt, svartpeppar och citron.
Lägg råbiffen på tallriken, garnera med rödbetspommes riven tryffel och äggcreme.
Val av Champagne
Till detta behövdes en kraftigare champagne. Jag valde därför Jacquesson 735 DT som är Jacquessons standardchampagne som har fått ligga 5 år extra på jästen. Tyvärr finns den inte på bolaget längre ;(
Jag hoppas att ni har fått lite inspiration. Kolla gärna in min youtubekanal (Champagnesweden) där jag recenserar champagner och ger lite inspiration till matlagning.