Blanc de Blancs

Blanc de Blancs

Blanc de Blancs är kanske det mest kända ordet som förknippas med champagne och för mig är ordet väldigt speciellt. När jag hör blanc de blancs så blir jag glad i hela kroppen och genast kommer det massor av associationer. En blanc de bland för mig är som ett fotografi av en vacker ung flicka med blont långt utsläppt hår springandes över en sommaräng. En Blanc de blancs kan ha precis allt och den blir bara vackrare med tiden. I den här texten hoppas jag att kunna lära er mer om druvan Chardonnay och blanc de blancs champagner.

Utsikt över odlingarna i Avize.

Vad är en blanc de Blancs?

Först så tycker jag att vi börjar med att förklara vad en BDB är för något. Ordet BDB betyder ungefär vit från vita och en blanc de blancs är i champagne gjord endast från den gröna Druvan Chardonnay.

Om vi utgår ifrån de 3 ädla druvorna i Champagne Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier då står Chardonnay för elegansen. Chardonnay ger en ryggrad och en struktur till vinet som ofta kännetecknas med ryggrad, syra och klass. Tänk er en drottning med elegant lång aftonklänning som sitter tight i midjan, ansiktet är hårt och vackert sminkat och håret är uppsatt i en  stram håruppsättning. Om ni kan föreställa er det så kan ni föreställa er vad Chardonnay är.

Antoine på Pertois Lebrun är väldigt stolt över sitt nya ”ägg” .Pertois Lebrun är en odlare i Cramant som lovar mycket i framtiden.

Hur känner vi igen en blanc de blancs?

Om ni vill lära er att känna igen en chardonnay  kan ni se att den som ung ofta är lite grönaktig i färgen och att den med åldern går över till mer gula och guldiga silkiga nyanser. Smakmässigt  tycker jag att Chardonnay kanske är den mest spännande druvan då det är den druvan som bäst återspeglar ursprunget. Växtplatsen och jordmånen återspeglas väldigt fint vilket gör druvan mycket mångsidig. Chardonnay påverkas också mycket av hur vinet har behandlats. Är det lagrat länge på jästen? Har de fått genomgå malolaktisk jäsning? är det lagrat på ståltank eller ekfat?

Det finns massor med olika parametrar som gör att denna fantastiska gröna druva kan inta många olika skepnader. Övergripande  kan man säga att en ung Chardonnay ofta är stram och har en hög syra vi hittar aromer som gröna äpplen, vita blommor, lime, citrus, mineral och persika. Med ålder så får vi in nyanser av honung, tropiska frukter, rostat bröd, rostade nötter och inlagda gula frukter.

Min son Douglas fyller 18 år 2029 och då ska vi dricka denna 3 liters Legras & Haas från hans födelseår 2011. Flaskan är signerad av vinmakare Jerome.

Druvan Chardonnay

Chardonnay som druva är väldigt tacksam då det är mycket lättodlad, den enda nackdelen med druvan är att den är väldigt frostkänslig. De bästa området för Chardonnay hittar ni i Cotes De Blancs och då från byarna: Oiry, Chuilly, Cramant, Le Mesnil, Le Mesnil Sur Oger, Oger, Avize. I dessa byar odlar man nästan uteslutande Chardonnay och många utav de stora kända husen använder druvor från Cotes de Blancs. Chardonnay är den mist odlade druvan till volym i champagne och står för ca 29% av produktionen. ( Pinot Noir står för 38% och Pinot Meunier för 31%)

Chardonnay i slutet av juli i Avize.

Tips på Blanc de Blancs Champagner

Självklart måste jag ha med lite tips på härliga Blanc de Blancs champagner och jag delar in dem i 2 st priskategorier: över 500kr och under 500kr.

Mina favoriter under 500kr

Bonnaire Vintage 2008 Pris: 399kr Nr: 77946

Riktigt bra årgång 08 som är trevlig nu men kommer bara bli bättre med åren.

Pertois Lebrun Instant Brut Pris: 329kr Nr: 76164

En skolboks BDB som känns väldigt lyxig och välgjort till det låga priset.

De Sousa Reserve Pris: 369kr Nr: 77532

Moget och väldigt komplext vin från denna odlare som jag tror vi kommer få höra mycket om i framtiden.

Legras & Haas BDB Grand Cru Pris: 324kr Nr: 76477

Insmickrande och gott från denna trevliga odlare i Chuilly

Mina favoriter över 500kr

Comtes de Champagne 06 Pris 1350kr Nr: 75978

Vi kan inte bortse från att Comtes de champagne är en av världens bästa BDB champagner. Med sin elegans, tropiska fruktighet och härligt rostade toner så är den svår att slå.

Charles Heidsieck Blanc de Millenaires 1995 Pris: 1399kr Nr: 77549

Ett guldiga och silkigt kraftpaket med en underbar koncentration och härligt mogna oxidation toner. Köp på er denna innan de byter till årgång 2004.

Diebolt Vallois Fleur de passion 2007 Pris: 694kr Nr: 91157

Otroligt mycket vin för pengarna. Riktigt trevliga tropiska frukter som balanseras upp ev en fin syra, mineralitet och en lätt kyss från gamla franska ekfat.

Pierre Peters Les Chetillons 2009 Pris: 685kr Nr: 77779

Mycket prisvärt och komplext vin från de kända stockarna i Chetillons. Mycket koncentrerat och komplext med en ton av mandarin och ingefära. Vinet är fortfarande ungt och bör lagras 5-15 år.

Rudolphe Peters VD och vinmakare på Pierre Peters.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.