Marguet Sapience 07

Hus: Marguet

Egendomen grundades redan 1905 av bröderna Bonnerave. I dag förfogar familjen över totalt 10 hektar i Ambonnay och Bouzy och med tanke på att båda byarna normalt är Pinotbyar så är det anmärkningsvärt att totalt 40 % av odlingarna är Chardonnay. Benoit är den unge eldsjälen och hjärnan bakom denna ”Rising Star”. Från det att Benoit tog över egendomen har man påbörjat resan mot en helt biodynamisk produktion och från och med 2012 års skörd är Marguet 100% BIO. Tex plöjs alla vingårdar med ardennerhästar. Det är inte bara en passion utan Benoit menar att det skapar en naturlig balans i jorden som bidrar till en bättre miljö för vinstockarna, något som i sin tur ger bättre och mer smakrika druvor. 90 % av vinerna lagras på ekfat och totalt en tredjedel av den totala skörden går till roséproduktion, någonting som är ovanligt mycket.

Cuveé Sapience 07

Ett fantastiskt samarbete mellan tre olika odlare och två fantastiska vinmakare. Chardonnay från David Léclapart i Trepail, Pinot Noir från Benoit Lahaye i Bouzy och Pinot Meunier från Vincent Laval i Cumières. Marguets egna druvor kommer att finns i blandningen från och med årgång 2012 när Marguet är fullt biodynamisk. Förutom Benoit Marguet så har även Herve Jestin hjälpt till med vinmakeriet. Lagrad på Barric, 225 liters ekfat. Sapience har genomgått malolaktisk jäsning för att kunna hålla nere svavlet till ett minimum. 0 g socker.
Sapience betyder visdom.

Vinifikation:

50% chardonnay, 25% pinot Meunier, 25% pinot noir. Lagrad på 225l ekfat och genomgått malolaktisk jäsning.

Doft:

Mogen och djup spännande och busig men inslag av plommon, höstäpple, mineral, russin och kryddor

Smak:

Fin mjuk krämig mousse, Otroligt djup balanserad smak men tydliga inslag av tobak, läder, vanilj, kryddor, plommon, höstäpple och en lång eftersmak av inlagd grape

Kommentarer:

Hade förväntat mig lite mer av denna då hans övriga viner är så fruktansvärt bra. Jag skulle vilja dricka denna med lite ålder innan jag uttalar mig igen.

Betyg: 90/100

Pris: 1333kr

Varunummer: Franska Vinlistan

IMG_8378

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.