Henri Giraud Hommage

Hus: Henri Giraud

Champagne Henri Giraud är har under senare år flammat upp som en av de stilistiska förebilderna av fatlagrad Champagne. Med sällan skådad säkerhet balanserar Henri Giraud moderna vinmakningstekniker med traditionella metoder. Användningen av ekfat från den närliggande skogen, Argonne är central. Faten binds av Tonnellerie Chassin i Bourgogne, samma tunnbindare som producerar faten åt Domaine de la Romenée Conti.

Champagne Henri Giraud huserar i den grand cru-betecknade byn, Aÿ som av de flesta anses vara den främsta byn i Champagne för pinot noir. Vingårdarna vetter mer eller mindre rakt mot söder och får maximal solexponering vilket i sin tur ger rik, mogen pinot-frukt. Husstilen är fyllig med krämig mousse och inslag av exotisk frukt, nybakad brioche och de områdestypiska inslagen av hasselnöt. Fatlagringen gör vinerna än mer krämiga och vinösa vilket gör att de passar utmärkt till mat och inte endast som aperitif.

Idag drivs företaget av Claude Giraud, 12:e generationen i släkten, Giraud- Hémart. Den årliga produktionen är så liten som 280.000 flaskor, fördelat på ett 10-tal cuvéer. Toppcuvéerna är kraftigt allokerade.

Cuveé: Hommage

Vinifikation:

70% pinot noir, 30% chardonnay, 6 månader på ekfat och 6 år på jästfällningen, basvin från 2009

Doft:

Tropisk och fruktig med inslag av höstäpplen, päron och fat oxidation.

Smak:

Trevlig mjuk fat karaktär med inslag av päron, höstäpple, kalk, honung och avslut av citrus/grape

Kommentarer:

Härlig och spännande champagne som ger en mjuk fatkaraktär och en mjuk fin mousse.

Betyg: 84/100

Pris: 429kr

Varunummer: 77633

hommage-web

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.