Henri Giraud Esprit

Hus: Henri Giraud

Champagne Henri Giraud är har under senare år flammat upp som en av de stilistiska förebilderna av fatlagrad Champagne. Med sällan skådad säkerhet balanserar Henri Giraud moderna vinmakningstekniker med traditionella metoder. Användningen av ekfat från den närliggande skogen, Argonne är central. Faten binds av Tonnellerie Chassin i Bourgogne, samma tunnbindare som producerar faten åt Domaine de la Romenée Conti.

Champagne Henri Giraud huserar i den grand cru-betecknade byn, Aÿ som av de flesta anses vara den främsta byn i Champagne för pinot noir. Vingårdarna vetter mer eller mindre rakt mot söder och får maximal solexponering vilket i sin tur ger rik, mogen pinot-frukt. Husstilen är fyllig med krämig mousse och inslag av exotisk frukt, nybakad brioche och de områdestypiska inslagen av hasselnöt. Fatlagringen gör vinerna än mer krämiga och vinösa vilket gör att de passar utmärkt till mat och inte endast som aperitif.

Idag drivs företaget av Claude Giraud, 12:e generationen i släkten, Giraud- Hémart. Den årliga produktionen är så liten som 280.000 flaskor, fördelat på ett 10-tal cuvéer. Toppcuvéerna är kraftigt allokerade

Cuveé: Esprit

Vinifikation:

70% Pinot noir, 30% chardonnay, 5% reservvin, 18 månader på jästfällning. ståltank, malolaktisk jäsning

Doft:

Frisk ungdomlig med inslag av grönt äpple, vinteräpple och päron

Smak:

Lite dålig mousse med en ganska hård attack i munnen. Grönt äpple, Päron, kalk och kort avslut med citrus

Kommentarer:

Helt ok för det priset som man betalar. Roligare än många NV champagner men moussen drar ner betyget.

Betyg: 85/100

Pris: 330kr

Varunummer: Endast för restaurang

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.