10798598160_IMG_5806

Bollinger provning

Bollinger för mig är hantverk, tradition, kvalitet, hårt arbete och nytänkande. Jag har haft förmånen att besöka Bollinger i Ay vid tre tillfällen och varje gång fascineras jag av hantverket bakom vinerna. Vid varje besök lär jag mig nya saker jag inte visste tidigare och jag är säker på att det finns mycket mer att upptäcka.

Lily Bollinger tog över rodret för huset när hennes man Jacques gick bort och drev det framgångsrikt mellan 1941-1971. Hon har haft en stor betydelse för Bollinger som kommer leva kvar i historieböckerna under lång tid. På sin cykel rullade hon fram för att se över sina vingårdar och det dagliga arbetet, men också för att ge uppmärksamhet till de viktiga personerna som tar hand om vingårdarna.

 

Lilly skapade konceptet R.D som bygger på att lagra viner längre på sin fällning som konsumeras kort tid efter degorgering vilket ger en frisk komplex upplevelse.

 

Bollinger Grande Anne och R.D är exakt samma vin med undantaget att R.D ligger ca fem år längre på fällningen. Bollinger är noggranna med att släppa R.D de år som är extra bra.

 

Min tanke med provningen var att uppleva och jämföra skillnaden mellan Grande Anne och R.D från samma årgångar. 

 

Nedan ser ni mina upplevelser från provningen:

 

Bollinger Special Cuvée

En av bolagets mest prisvärda NV champagner fick inleda kvällen.

 

Bollinger La Grande Année 2004 

Vinet är inte inne i sin bästa fas och jag upplever att tonen av ekfat blir för dominant. Dock kommer vinet att bli riktigt trevligt om 1-5år

 

Bollinger R.D. 2004
Köttigt med tydliga inslag från ekfat och en ton av oxidation ger mig ett stökigt intryck. Vinet var bättre än GA men kommer vinna på extra lagring.

 

Bollinger La Grande Année 02

Ungt och livligt med en skarp syra som skriker till mig att den vill lagras 5-10 år. Låter ni flaskan vila några år kommer ni få en magisk champagne.

 

Bollinger R.D. 2002

Upplevs yngre än GA och behöver vila för att nå full potential. Helt klart ett vin av världsklass.

 

Bollinger La Grande Année 1996

Äntligen fick jag uppleva mer mogna toner och det är en otrolig skillnad jämfört med 02. Vinet ger mogna och generösa toner tillsammans med en pigg syra. Vinet tål längre lagring men är av världsklass redan nu, jag höll det högre än R.D.

 

Bollinger R.D 1996

Vinet är likt GA men lägger in en extra dimension i form av oxiderade toner av multna löd och tryffel.

 

Bollinger La Grande Année 1990

Flaskan hade troligtvis inte lagrats korrekt och bjöd på en stor oxidation tillsammans med övermogna äpplen. Efter en stund i glaset blev vinet dock bättre men var kvällens besvikelse för mig.

 

Bollinger R.D. 1990

Kvällens bästa flaska helt i min stil gav mogna, köttiga, oljiga toner och det var ingen tvekan om vilket vin som var bäst.