Selosse Initial

Hus: Jacques Selosse

Anselm hade ärvt från sin far mycket fina vingårdslägen med gamla stockar i Côte de Blancs. Han far, Jacques Selosse, etablerade firman på femtiotalet. Idag har Anselme totalt 35 vingårdar om 10 HA, varav 4 HA i Avize. Övriga lägen har han i Oger, Le Mesnil, Cramant, Ambonnay, Mareuil och Aÿ. Totalt producerar han 60 000 flaskor. Han är en övertygad biodynamisk odlare men han har avstått certifieringen, då han inte vill vara bunden vid en princip. Han anpassar hellre sina metoder efter respektive vin. Vissa metoder är genomgående, han beskär vinrankorna hårt, vilket ger ett lågt skördeuttag och han skördar sent, allt för att uppnå full mognad i druvorna. Varje vingårdsläge vinifieras för sig och lagras ett år på små ekfat. En metod han tog till sig från Bourgogne är ”bâtonnage”, en process som ger druvmusten djup färg, extra struktur och nötighet. Ingen malolaktisk jäsning annat än om den sker naturligt. Han är en företrädare vad gäller låg dosage, det enda han tillsätter är fruktsocker. Slutligen lagras vinet i fem till tio år innan degorgering. Med enträget arbete och förfining av metoderna har han lyckats skapa avtryck i Champagnebranchen. Det är terroiren som dikterar vinet och det är i hans fantastiska vingårdsbetecknade viner som hans vision maximeras.

Cuveé: Initial Grand Cru

Vinifikation:

Initial är alltid en blandning av tre årgångar Chardonnay från lägen med lägre sluttningar i Avize, Oger och Cramant. De lagras två år före degorgering. Årgångarna för denna flaskan var 07,08,09.

Doft:

Djup mustig doft med inslag av diesel, russin, kanderat äpple hasselnötter och saltkaramell.

Smak:

Krämig mousse. Tydliga inslag av saltkaramell, hasselnötter, kryddor och höstäpple. Avslut av kanderat apelsinskal och pomerans.

Kommentarer:

OMG! Helt otrolig mannen är ett geni! Brutalt mycket champagne för 899kr. Köp men dela inte med dig.

Betyg: 98/100

Pris: 899kr

Varunummer: 90279 ( säljstart 17/11-16)

img_6658

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.