Marguet Shaman 12

Hus: Marguet

Egendomen grundades redan 1905 av bröderna Bonnerave. I dag förfogar familjen över totalt 10 hektar i Ambonnay och Bouzy och med tanke på att båda byarna normalt är Pinotbyar så är det anmärkningsvärt att totalt 40 % av odlingarna är Chardonnay. Benoit är den unge eldsjälen och hjärnan bakom denna ”Rising Star”. Från det att Benoit tog över egendomen har man påbörjat resan mot en helt biodynamisk produktion och från och med 2012 års skörd är Marguet 100% BIO. Tex plöjs alla vingårdar med ardennerhästar. Det är inte bara en passion utan Benoit menar att det skapar en naturlig balans i jorden som bidrar till en bättre miljö för vinstockarna, något som i sin tur ger bättre och mer smakrika druvor. 90 % av vinerna lagras på ekfat och totalt en tredjedel av den totala skörden går till roséproduktion, någonting som är ovanligt mycket.

Benoit skriver också ut degorgeringsdatumet, druvsammansättning och dosage på baksidesetiketten, någonting som är mycket uppskattat.

Cuveé Shaman 12

Vinifikation:

100% chardonnay cotes de blancs 66% pinot noir , 34% chardonnay. Första jäsningen på ekfat och sedan ca 4 år på jästen

Doft: Tydligt rostad med inslag av ingefära, höstäpplen, plommon, tropiska frukter och körsbär.

Smak:

Fet mousse med fin koncentration. Snustorr men upplevs fruktig av eken. Inslag av kryddor, ingefära, plommon, höstäpple och äppelkaka.

Kommentarer:

Busigt och spännande vin som passar utmärkt till mat. Köp!

Betyg: 94/100

Pris: 345kr

Varunummer: Franska Vinlistan

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.