Le Mesnil Grand Cru

Hus: Le Mesnil ( kooperativ)

L’Union des Propriétaires Récoltantes är ett välrenommerat kooperativ som grundades 1937 i byn Le Mesnil-sur-Oger.

Idag är Les Mesnil ett ganska stort kooperativ med flera välkända cuvéer och en stor försäljning av vin till flera välkända champagnehus.

Här i hjärtat av Cote des Blancs producerar kooperativet välgjorda, eleganta Blanc de Blancs-champagner med såväl elegans som mineralitet.

Vissa kritiker avfärdar det här kooperativet som en vinfabrik man inte talar om i samma andetag som man nämner de stora Champagnehusen. Det är ett stort misstag. Skalan av processen är kanske stor, men kvalitén av vinerna är excellent, baserad på förstaklassiga vingårdar, som dess 553 medlemsodlare äger och vårdar i ett av de bästa lägen i Le Mesnil, de mest lagringsvärdiga Grand Cru av Cote des Blancs.

Den rena kompetensen och professionalismen av processen, illustreras av Champagne Le Mesnils nära relationer med de stora husen. Som är kooperativets viktiga affärspartners. De pressar druvor för stora hus som Moët & Chandon, Veuv Cliquot, Piper-Heidsieck och Taittinger, men har också affärer med småskaliga perfektionister som Pol Roger och Bruno Paillard. Det ryktas även att några av dess viner hittar vägar in till det legendariska ” Jardin de Salon ” bara några minuters promenad genom byn.

För samlaren som letar suverän Champagne till överkomligt pris, är goda nyheter att Le Mesnil marknadsför 8 procent av produktionen under eget varumärke, som nu ses öka på exportmarknaden.

Vinerna jäser först i termoreglerade rostfria ståltankar i en idealisk temperatur av 18 grader och lämnas sedan med lite bottensats i, lite längre än brukligt, innan de buteljeras under senvåren.

Gilles Marquet, den unga och eftertänksamma, och högsta chefen, är värd att lyssna närmare på för sina synpunkter på vad som gör ett vin stort överallt mellan Petrus och Margaux, och mellan Montrachet och Le Mesnil:

Cuveé: Grand Cru NV

Vinifikation:

100% chardonnay grand cru från cotes de blancs malolaktisk jäsning första jäsningen på ståltank innan man lagrar minst 3 år på jästen. 85% 2012 och 15% 2011, dosage 9g/l

Doft:

Fruktig mineralrik med tydliga inskal av ananas och passionsfrukt.

Smak:

Fruktig med härligt syra och mycket tropiska inslag av ananas, passionsfrukt och kalk. Välbalanserad med citrus i avslutet.

Kommentarer:

Toppenfin riktigt prisvärd champagne som är topp 10 av NV på bolaget enligt mig. Blir säkert härligare med nått års flasklagring

Betyg: 91/100

Pris: 339kr

Varunummer: 77803

img_5788

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.