Champagneprovning

Blev du besviken?

Öppnade du årets finaste flaska champagne på nyårsafton och blev besviken? På mina provningar pratar jag ofta om att man inte ska vänta till det där speciella tillfället då årets finaste flaska ska öppnas. Öppna flaskan en helt vanlig onsdag mitt i veckan och låt det bli ett speciellt tillfälle.

 

Jag hör ofta från personer som spenderar mycket pengar på en flaska att det var inte vad de hade förväntat sig eller det var inte mycket bättre än standardflaskan för 400kr. Frågan är då vad ska man förvänta sig av en flaska champagne för 1000kr.

 

Jag tycker att man ska förvänta sig ganska mycket, men för att man ska kunna uppleva sina förväntningar krävs det att man har en del förkunskaper. Du har köpt en formel 1 bil men vet inte hur man kör den eller hur man växlar, du måste vara lite påläst innan du flyger i väg på racingbanan precis som med din champagne.

 

Vi kan börja med att det är extremt viktigt att du väljer rätt typ av glas. Att dricka champagne ur fel glas är som att lyssna på orkester med öronproppar eller att köra din formel 1 på grusväg.

 

Riedel Veritas Champagne

Passar till standardchampagne och blanc de blancs. Du hittar glasen här. 

 

Riedel Veritas Pinot Noir New World

Passar till rosé, blanc de noirs, champagne med ålder och ekfatslagrad champagne.

 

Tips!

Jag diskar och torkar alltid mina glas för hand och är noga med att skölja ur samt använda ett milt diskmedel.

 

Serveringstemperaturen är viktig för champagnen, men det är också viktigt att den får luftas upp ordentligt. Servera därför champagnen väl kyld ca 6 grader och låt sedan champagnen stå i glaset tills den har kommit upp i temperatur 10-14 grader beroende på vad man föredrar.

 

Något som jag tycker är speciellt viktig när man dricker finare champagner är storytelling. En fin flaska champagne har nästan alltid en spännande historia bakom sig. När kom den ut för första gången? Varför tog man fram den? Hur tillverkas den? Hur många flaskor produceras?Osv. Googla gärna för att finna information. Rickard Juhlin har en väldigt bra tjänst på sin hemsida där man kan läsa om producenter och deras viner. Man betalar en avgift per år och det är väl investerade pengar www.champagneclub.com.

 

Tänk även på att de flesta lite dyrare flaskorna behöver få ligga och vila några år i vinkylen innan de när sin fulla potential. När vi t.ex. provar en Cristal 09 är det som att titta på en fotbollsmatch fullt av stjärnspelare som aldrig har spelat tillsammans. Precis som spelarna behöver champagnen tid för att komma till rätta och prestera på max.

 

Är det första gången som du provar en specifik champagne tycker jag att man inte ska börja att matcha den med mat. Prova först av flaskan som den är och till nästa gång kan du fundera ut en lämplig kombination.

 

Var även noga med hur du förvarar din flaska innan den ska drickas. Du skulle aldrig parkera din formel 1 bil ute på vintern? Förvara din flaska mörkt och i en konstant temperatur. Ska du lagra flaskan längre än 5 år rekommenderar jag en ordentlig vinkyl eller vinlagringsskåp.

 

Sist men inte helt oviktigt är att dina smaklökar är neutrala innan du provar champagnen. Se till att inte ha borstat tänderna, tuggat tuggummi, ätit mejeriprodukter eller godis på några timmar. Personligen tycker jag bäst om att prova champagne när jag är riktigt hungrig då jag upplever att mitt doft och smaksinne är som mest alert.

 

Vill du lära dig mer om prestigechampagner rekommenderar jag dig att gå på mina Drömprovningar där vi går igenom 12 olika prestigechampagner och lär oss om dess historia.

 

Viktigast av allt: vänta inte med att öppna din finaste flaska till det speciella tillfället, låt tillfället göra det speciellt!

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.