file2

Billecart Salmon BDB 04

Hus: Billecart Salmon

 

Billecart-Salmon är på modet. Champagnehuset Billecart-Salmon är beläget i den pittoreska byn Mareuil-sur-Aÿ, tillhörande Vallée de la Marne, strax utanför Epernay. Mareuil är ingen Grand Cru by, men anses av alla experter att minst hålla Grand Cru kvalitet. Det har tillhört familjen Roland Billecart sedan 1818 då huset grundades av Nicolas-Francois Billecart. I dag är det en välrenommerad, traditionsbunden champagnefirma med en jämn kvalitet och en personlig stil av elegans och finess.

 

Billecart-Salmon var tidigt pionjärer när det gäller kylstabilisering. Sedan 1955 har Billecart-Salmon använt en unik metod i sin vinifiering; den nedkylda musten, 5°C, dekanteras över på små tankar varpå den jäses under låg temperatur i 2-3 veckor varpå man arbetar med jäsning på denna låga temperatur under två dagar. Husets filosofi är att till varje pris undvika oxidation av musten. Man vill att smaken skall komma från frukten och inte från de sekundäraromer som utvinns genom jäsningen.

 

Billecart kontrollerar hela sitt behov av druvor genom 27 långtidskontrakterade topp odlare, vars odlingar inte får ligga längre än 25 kilometer från viniferingsanläggningen. Många av dessa odlare hittar vi i Avize, Cramant och Le Mesnil. Den dell av mustern som de inte behöver (40 procent av mängden som köps in) säljer de till andra champagnehus.

 

Cuveé: Blanc de Blancs 04

 

Vinifikation: 100% Chardonnay från Avize, Oger och Chouilly. 15% lagrade på gamla ekfat, 8-9 års lagring på jästfällning.

 

Doft: Djup doft som utvecklas i glaset inslag av smör, grädde, mineral , tropiska frukter som efter några minuter övergår i rostade toner av mörka frukter.

 

Smak: Fantastisk komplex med många nivåer. Tropiska fruktiga toner av mango, ananas och litchi. efter en stund i glaset framtäder eken och de rostade tonerna av russin och choklad.

 

Kommentarer: En riktigt prisvärd champagne som jag skulle kunna dricka varje dag. En av mina personliga favoriter bland instegs champagnerna

 

Betyg: 88/100

 

Pris: 1299kr

 

Varunummer: 79118

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.