Provning av systembolagets 14 billigaste champagner

Hej,

Jag har fått många förfrågningar gällande champagner i den billigare prisklassen. Jag kände därför att det var dags att göra ett stort test av Systembolagets champagner med prisklass under 250kr.

Jag provar och dricker Champagne nästan varje dag men det är väldigt sällan som jag provar de billigaste flaskorna. Innan provningen hade jag provat 430 unika champagner i år men endast 2st i prisklassen -250kr därför kändes provningen riktigt spännande.

I provningen tog jag med 14 av de 17 champagnerna under 250kr på Systembolagets ordinarie och beställningssortiment. Provningen gick till enligt följande. Samtliga flaskor kyldes och fick nr 1-14 flaskorna täcktes med svarta strumpor för att jag inte skulle kunna veta vilken som var vilken. Jag provade sedan 4 flaskor i taget. Jag satte betyg och skrev ner lite noteringar om doft och smak. En flaska Pol Roger Brut Reserve fick agera referenspunkt för att ge ett perspektiv på hur en bra årgångslös champagne ska smaka. När alla 14 flaskor var provade tog jag av strumporna för att se vilken som var vilken.

Betygen sattes från 0-100 och baserades på prisvärdhetspoäng där jag utgick ifrån ett pris på 250kr. Om 2 flaskor fick samma betyg fick den billigaste flaskan bäst placering.

Efter att alla flaskorna var provade satte jag på en stopper och ställde in dem i kylen för att prova dem dagen efter. Champagnerna var mycket bättre när de var nyöppnade och riktigt kalla. Dagen efter när de hade fått luftats upp kom det fram väldigt mycket otrevliga smaker och aromer. Mest framträdande var en unken doft och tydliga alkoholtoner.

Som en utvärdering tycker jag att det som skiljer billigare champagner mot de lite dyrare årgångslösa är att man ofta saknar de viktiga elementen i en champagne: elegans, syra, mineralitet, frukt och mousse. Vissa av de billigare champagnerna uppfyllde något eller några krav men sällan blev alla kriterier uppfyllda.

Personligen så skulle jag gärna lägga 100kr extra för att få en lite bättre champagne men man kan absolut hitta guldkorn i den billigare prisklassen. Vad man också ska tänka på är att det här är min personliga smak och ni kanske inte delar den fullt ut. Tycker ni att en billigare champagne smakar bättre än en lite dyrare tycker jag att ni ska fortsätta att köpa den sorten ni föredrar. Ska vi sedan jämföra de billigare champagnerna med en Cava eller Prosecco skulle jag i de flesta fall välja en billig champagne.

Nedan kommer ni se vilka champagner jag provade och vad jag tyckte om dem. Som sista ord så vill jag säga att ska ni dricka champagner från den billigare prisklassen är det med en fördel att de är nyöppnade och välkylda.

Hela provningen filmades och när jag har klippt klart filmen kommer jag att publicera den på min youtubekanal som ni hittar när ni söker på Champagnesweden.

Jag hoppas att ni uppskattar den här provningen och ni får gärna komma med förslag på andra provningar.

*CH= Chardonnay

*PN= Pinot Noir

*PM= Pinot Meunier

  1. Louis Massing Brut Reserve

Prisvärdhetspoäng: 96/100

Pris: 229kr

Nr: 7403

Druvor: 20%CH, 80%PM

Övrigt: Välbalanserad med en bra mousse och fin syra, inslag av karamell, rostat bröd och gula äpplen.

2. Alice Bardot

Prisvärdhetspoäng: 94/100

Pris:199kr

Nr:75382

Druvor: 100%PN

Övrigt: Bra syra och frukt, fin mineralitet och balans. Inslag av plommon, körsbär gula äpplen och citrus.

3. Pannier Extra Brut

Prisvärdhetspoäng: 90/100

Pris: 199kr

Nr: 2272

Druvor: 40%CH, 30%PN, 30%PM

Övrigt: En champagne med bra syra och fin balans. Blev väldigt mycket sämre dagen efter.

4. Jeanmaire

Prisvärdhetspoäng: 87/100

Pris: 209kr

Nr: 7430

Druvor: 30%CH, 40%PN, 30%PM

Övrigt: Mjuk, följsam och intetsägande. En champagne som gör sitt jobb men kommer inte med något spännande.

5. Charles Mignon

Prisvärdhetspoäng: 86/100

Pris: 199kr

Nr: 7719

Druvor: 20%CH, 20%PN, 60%PM

Övrigt: Fruktig och söt, inslag av sockerdricka, honung och bröd. En hel del tanininslag och smak av beska druvkärnor

6. Bergeronneaux Marion Grande Réserve

Prisvärdhetspoäng: 86/100

Pris: 215kr

Nr:76754

Druvor: 10%CH, 30%PN, 60%PM

Övrigt: En riktigt bra champagne som faller på att den är i det sötaste laget. Med lite mindre sötman hade den hamnat i topp. Inslag av plommon, sockerdricka, honung och inlagda frukter.

7. La Chouette de Champillion

Prisvärdhetspoäng: 86/100

Pris: 239kr

Nr: 77366

Druvor: Pinot Noir, Pinot Meunier ( Blanc de Noirs)

Övrigt: Söt och fruktig champagne som saknar syra och är lite kort i eftersmaken.

8. Andre Legrand

Prisvärdhetspoäng: 85/100

Pris: 169kr

Nr: 77841

Druvor: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier ( okänd fördelning)

Övrigt: Provningen billigaste och absolut inte sämsta champagne, inslag av gula äpplen, tropisk frukt rostat bröd. Betyget dras ner från bismaken av kärnor och kvistar.

9. Beaumont des Crayeres Grand Reserve Brut

Prisvärdhetspoäng: 83/100

Pris: 210kr

Nr: 7891

Druvor: 25%CH, 15%PN, 60%PM

Övrigt: Saknar frukt och elegans samt ger toner av alkohol. Annars en bra syra och helt ok mousse.

10. Masse

Prisvärdhetspoäng: 76/100

Pris: 229kr

Nr: 7865

Druvor: 25%CH, 55%PN, 20%PM

Övrigt: En tydlig beska med smak av kärnor och kvistar, obalanserad och saknar mousse.

11. Louis Massing Brut

Prisvärdhetspoäng: 75/100

Pris: 199kr

Nr: 70380

Druvor: 50%CH, 30%PN, 20%PM

Övrigt: Saknar syra och mousse och ger en unken bismak.

12. Pannier Brut Tradition

Prisvärdhetspoäng: 72/100

Pris: 219kr

Nr: 7709

Druvor: 40%CH, 30%PN, 30%PM

Övrigt: Obalanserad och superstökig med inslag av kemiskt äpple, rengöringsmedel och tobak. Konstigt nog har jag antecknat att den var rolig att dricka.

13. A Viot & Flis Brut Tradition

Prisvärdhetspoäng: 71/100

Pris: 185kr

Nr: 77657

Druvor: 30%CH, 60%PN, 10%PM

Övrigt: En champagne som saknar syra och ger toner av alkohol samt en tydlig smak av kärnor och kvistar.

14. Philippe de Natheuil

Prisvärdhetspoäng: 70/100

Pris: 185kr

Nr: 77262

Druvor: 25%CH, 35%PN, 40%PM

Övrigt: Saknar det mesta i form av frukt, mousse och syra. Sista plats i provningen men ändå 70/100 prisvärdhetspoäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.