fbpx
IMG_0978

AR Lenoble

I slutet av maj höll jag i min första, men absolut inte sista AR Lenoble provning. Provningen hölls i vår 1600-tals vinkällare i Gamla Stan ”La Cave de la Vielle Ville” inför 11 stycken entusiastiska deltagare.

 

Lenoble ägs av familjen till 100% och är belägen i Premier Cru byn Damery som ligger väster om Epernay längs floden Marne. Lenoble äger totalt 18HA mark fördelat i byarna Chouilly, Damery och Bisseuil. Totalproduktionen är ca 200 000 flaskor vilket motsvarar volymen reservvin från tidigare årgångar.

 

Lenoble har under de senaste åren höjt kvalitén på sin champagne på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Om Lenoble fortsätter arbeta lika hårt och fokuserat framöver förutspår jag att de kan bli en av de 15 bästa producenterna i Champagne.

 

Hur har då Lenoble lyckats med detta?

Sedan 1994 har syskonen Antoine och Anne Malassagne arbetat tillsammans med hela teamet på Lenoble för att öka kvalitet på champagnerna med fokus på att bibehålla friskheten i sina champagner.

 

2014 startade Lenoble ett enormt tidskrävande koncept som de kallar för MAG. Konceptet bygger på att de lagrar en del av sina reservviner på magnumflaskor förslutna med en klassisk kork. Dessa magnumflaskor lagras minst 5år i källaren under cirka två bars tryck. Lenoble är en av mycket få producenter som arbetar på detta tidskrävande sätt. Reservvinet från magnumflaskorna ger champagnen extra djup och komplexitet samtidigt som det bibehåller sin friskhet.

 

Jag skulle kunna skriva en hel bok om hur Lenoble arbetar för att skapa bästa möjliga champagne och det kanske blir ett projekt för framtiden! Vill ni veta mer om hur Lenoble arbetar kan ni lyssna på avsnitt 42 av Champagnepodden eller föranmäla er till framtida provningar.

 

Nedan ser ni info samt mina tankar om de flaskor som provades under kvällen:

 

Mer information om Lenoble hittar ni på deras hemsida

Brut Intense Magnum

Pris: 725kr

Nr: 77256

 

Rostad och lätt oxiderad stil, stack ut mest rent stilmässigt från övriga flaskor. Påminner lite om Pol Roger brut reserve på magnum eller en Charles Heidsieck Brut på standardflaska.

 

Gott och prisvärt!

Brut Intense mag 15

Pris: 339kr

Nr: 77256

 

Frisk, välbalanserad och komplex med stor lagringspotential. Mest prisvärda champagnen på bolaget just nu.

Dosage Zero mag 14

Pris: 389kr

Nr: 70871

 

Knivskarp syra med fin frukt och mineralitet. En flaska som med fördel avnjuts till mat.

Blanc de Blancs Chouilly 2012

Pris: 649kr

Nr: 79546

 

Blygsam till en början men efter en stund i glaset visade den upp vilken stor champagne den är. Otroligt gott nu och kommer bli mycket bättre i framtiden.

Årgång 2012 är en av de absolut bästa de senaste 30 åren.

Blanc de Blancs Chouilly 2008

 

Förvånansvärt tillgänglig redan nu, kraftig frukt och syra. Extremt stor framtidspotential.

 

Årgång 2012 är en av de absolut bästa de senaste 30 åren.

Blanc de Noirs 2013

 

Fan vad gott! Utbrast flera av provningsdeltagarna och jag kan bara hålla med. En kraftfull och elegant BDN i publik stil.

Rose Terroirs

 

Rostad och lätt oxiderad i stilen. Personligen hade jag hoppats på mer syra och elegans. Troligtvis får vi se en mer finslipad rosé från Lenoble när även denna går in i mag konceptet.

At the end of May I held my first and definitely not the last AR Lenoble tasting. The tasting was held in our 16th century wine cellar in the Old Town “La Cave de la Vielle Ville”.

 

Lenoble is 100% family owned and is located in the Premier Cru village of Damery, just west of Epernay along the Marne River. Lenoble owns a total of 18HA in the villages of Chouilly, Damery and Bisseuil. Total production is about 200,000fl which corresponds to the volume of reservewinesfrom previous vintages.

 

The last years Lenoble has increased the quality of its champagne in a way I didn’t think was possible. If Lenoble continues to work just as hard and focused in the future, I predict that they can become one of the top 15 Champagne producers.

 

What have Lenoble done to succeed in this?

Since 1994, Brother and sister  Antoine and Anne Malassagne have worked focused with the entire team at Lenoble to increase the quality of the champagnes with a mindset of maintaining the freshness of their champagne.

 

In 2014 Lenoble started a huge time-consuming concept called MAG. The concept is based on that they store some reserve wines on magnum bottles under a natural cork. These magnum bottles are stored for a minimum of 5 years in the cellar under 1,5 bars of pressure. AR Lenoble is one of very few producers working in this time-consuming way.

 

The reserve wine from the magnum bottles gives the champagne an extra dimension and complexity while maintaining its freshness.

 

I could write a whole book about how Lenoble works to create the best possible champagne and maybe it will be a project for the future? If you want to know more about Lenoble, you can listen to episode 42 of the Champagne podcast (champagnepodden).

 

The bottles below was included in the tasting:

 

Brut Intense Magnum

Roasted and slightly oxidized style, stood outin style compared to the  other tasted bottles. A little reminiscent of Pol Roger Brut reserve on magnum or a Charles Heidsieck Brut on standard bottle.

 

Brut Intense mag 15

Elegant, well-balanced and complex with great storage potential.

 

Dosage Zero mag 14

Razor-sharp acidity with nice fruit and minerality. A bottle that you should enjoy with food.

 

Blanc de Blancs Chouilly 2012

Modest at first but after a while in the glass ittold us what a great champagne it is. Nice to drink now but will be much better in the future.

 

The year 2012 is one of the absolute bestvintages the last 30 years.

 

Blanc de Blancs Chouilly 2008

Surprisingly available right now, powerful fruit and acidity.

 

Great future potential.

 

Blanc de Noirs 2013

Damn this is awsome! Said the participants, and I can only agree. A powerful and elegant BDN.

 

Rose Terroirs

Roasted and slightly oxidized in style. Personally, I had hoped for more acidity and elegance. We will probably see a more delicate rose from Lenoble in the future whenit is included in the mag project.

 

You can find more information about Lenoble at their website.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.