Rosé Battle

Vi svenskar är väldigt förtjusta i roséviner och försäljningen har ökat lavinartat de senaste åren. Konsumtionen av roséchampagne har dock inte alls ökat i samma takt i Sverige, men globalt har det ökat kraftigt.

År 2000 låg försäljningen globalt på 3% och idag närmar vi oss hela 20%. Jag tror att vi svenskar är försiktiga med roséchampagner för att de är prissatta ganska högt och att vi inte har provat tillräckligt. Personligen älskar jag roséchampagne och framförallt för att det går bra tillsammans med mat.

För andra året i rad har jag anordnat provningar som jag kallar för Rosé Battle. Det  är en provning där vi provar 10-12 st olika roséchampagner halvblint i 2 st flighter. I en halvblind provning vet man vilka champagner som ska provas men är ovetandes om i vilken ordning de kommer.

Nedan kan ni se resultatet samt mina och deltagarnas kommentarer från de 2 provningarna som hölls i Stockholm och Skåne under maj och juni. Vi provade i Riedel ouvertyr red provningsglas (stort tack till Jane Sandström för hjälpen med glas). Stort tack till alla importörer som har gjort denna provning möjlig. Jag hoppas att jag får chansen att genomföra en liknande provning nästa år.

Resultat Stockholm 31/5

1. Pierre Peters Rose for Albane 8.0

2. Louis Roederer 2011 7.8

3. Bollinger Rose 7.6

4. Perrier Jouet Blason Rose 7.0

5. Laurent Perrier Rose 6.9

6. Mumm R.S.R.V 6.7

7. Alexandre Bonnet 6.69

8. Pol Roger 2008 6.55

9. Taittinger Prestige Rose 6.5

10. Alfred Gratien 6.4

11. Collet 5.7

12. Bergeronneau Marion Rose 4.5

 


 

Skåne 2/6

1. Louis Roederer 2011 8.2

2. Pierre Peters Rose for Albane 7.78

3. Alfred Gratien 7.48

4. Pol Roger 2008 7.25

5. Mumm R.S.R.V 7.14

6. Perrier Jouet Blason Rose 7.0

7. Collet 6.96

8. Alexandre Bonnet 6.92

9. Laurent Perrier 6.66

10. Bergeronneau Marion Rose 4.6

 


Champagne: Pierre Peters Rose for Albane, Nr: 77826 (439 kr)

Deltagarnas kommentarer: Fruktig och lättdrucket med en personlig karaktär.

Mina Kommentarer: Vinmakare Rudolphe Peters har gjort denna till sin dotter Albane. Jag är imponerad över att en BDB odlare gör en så bra rose. Spännande att Rodolphe väljer att använda Pinot Menuier till vinet. Champagnen har en exemplarisk mousse med mjuka små bubblor som upplevs krämiga i munnen. Härliga toner av söt kola och mandel framträder tillsammans med gula äpplen och mogna plommon, en trevlig syra rundar av sötman på ett snyggt sätt.


Champagne: Louis Roederer 2011, Nr 77226 (575 kr)

Deltagarnas kommentarer: Koncentrerad och mjuk i munnen med en härlig balans.

Mina Kommentarer: Helt underbar champagne som jag imponeras stort av. Flaskan är mogen att dricka nu men kan lagras några år men inte för länge. Fin mousse och härliga inslag av vit choklad, nougat, körsbär och hallon.


Champagne: Bollinger, Nr: 7755 (599 kr)

Deltagarnas kommentarer: Kraftig champagne med en annorlunda karaktär. En champagne som passar till mat.

Mina Kommentarer: En av mina absoluta favoriter som levererar en kraftig, komplex och välbalanserad champagne. Inslag av plommon, rostat bröd, röda frukter. Lång eftersmak. Stor lagringspotential.


Champagne: Perrier Jouet Blason Rose, Nr: 78579 (529 kr)

Deltagarnas kommentarer: Fruktig och välbalanserad. En champagne som passar att dricka varje dag.

Mina Kommentarer: Fruktig på gränsen till för söt. Härliga koncentrerade inslag av röda frukter, mogna päron och mineral. Lång härlig eftersmak! God att dricka nu men vinner på lagring.


Champagne: Laurent Perrier, Nr: 97059 (549 kr)

Deltagarnas kommentarer: Härlig färg! En rosé som passar vid alla tillfällen. Mycket röda bär i doft och smak.

Mina Kommentarer: Kraftig och väl avvägd rose som visar fina mognadstoner som ung. Härliga inslag av rostat bröd, röda frukter, ostron och multna löv. Behöver tid i glaset för att visa sin bästa sida.


Champagne: Mumm R.S.R.V Rose Foujita (495 kr) Nr: Endast för medlemmar via www.mumm.clubrsrv.se

Deltagarnas kommentarer: Kraftig champagne som passar till mat.

Mina Kommentarer: Jag är riktigt imponerad av denna. Otroligt komplex och kraftig med inslag av mogna röda frukter, plommon, nötter, vanilj och rostat bröd. God nu men kommer bli bättre med 1-5års lagring.


Champagne: Alexandre Bonnet, Nr: 7471 (309 kr)

Deltagarnas kommentarer: Fruktig enkel och god. Inget som sticker ut.

Mina Kommentarer: En av de absolut mest prisvärda roséchampagnerna på bolaget. Enkel och välbalanserad med inslag av hallon, jordgubb, grape.


Champagne: Pol Roger 2008, nr: 77071 (570 kr)

Deltagarnas kommentarer: För hög syra, stram och svår.

Mina Kommentarer: En av de absolut mest prisvärda champagnerna på bolaget. Just nu är syran hög och flaskan behöver mer lagring för att nå sin fulla potential. Köp på er allt ni får tag på och lagra minst 5 år.


Champagne: Taittinger Prestige Rose, Nr: 7879 (499 kr)

Deltagarnas kommentarer: God och välbalanserad, fruktig och frisk.

Mina Kommentarer: Jag blev mycket positivt överraskad av denna. Jag tycker att den är mer mogen nu och att sötman har dämpats till en fin nivå. Fina inslag av mogna röda bär rostat bröd och mogen citrus.


Champagne: Alfred Gratien, Nr: 78332 (329 kr)

Deltagarnas kommentarer: Kraftig och speciell med en hög syra. Matchampagne!

Mina Kommentarer: En av mina favoriter. Jag upplever att de flaskor som finns på bolaget nu har mindre mognad och högre syra. Köp på er så mycket ni har råd med och lagra minst 5 år.


Champagne: Collet, Nr: 83638 (332 kr)

Deltagarnas kommentarer: Fruktig och lätt, sticker inte ut från mängden.

Mina Kommentarer: Prisvärd och lätt. Jag upplever dock denna som obalanserad och stökig just nu. Troligtvis blir denna bättre med 1-3års flasklagring. Kooperativet från Ay är duktiga men rosen är kanske deras svaghet.


Champagne: Bergeronneau Marion Rose, Nr: 77278 (399 kr)

Deltagarnas kommentarer: Annorlunda men ingen favorit. Smakar hallonst och igloo hallon.

Mina Kommentarer: Rolig och annorlunda en helt egen stil. Vinös och kraftig med dominerande hallontoner. En champagne som gör sig utmärkt till grillat. Prislappen är aningens hög för att jag ska ge den betyget prisvärt. En champagne som är rolig att prova.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *